Віра Олександрович

Новації для підприємців Тернопільщини: якщо зараз штраф сягає 10%, то скоро буде 100%

Брудко

«Гаряча лінія» на тему «Законодавчі новації для приватних підприємців» відбулася нещодавно у Головному управлінні Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

На питання платників відповідав заступник начальника управління – начальник відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб, єдиного внеску та розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Брудко. Для читачів «Терену» у Секторі комунікацій Головного управління ДПС в області підібрали найактуальніші питання, які обговорювали під час сеансу телефонного зв’язку.

- Роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця. А якщо 20-те припадає на вихідний, коли сплачувати внесок?

- Порядок нарахування і сплати єдиного внеску затвердили наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. за №449 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами. Якщо останній день строків сплати єдиного внеску, зазначених в інструкції, припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

- Договір купівлі-продажу нерухомого майна - між юридичною та фізичною особами. Хто сплачує до бюджету податок на доходи фізосіб?

- При укладанні юридичною особою із фізичною особою договору купівлі-продажу нерухомого або рухомого майна, юридична особа як податковий агент зобов’язана здійснити нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету ПДФО із доходів, отриманих фізособою від продажу (обміну) такого майна.

- При якій сумі боргу можуть скасувати реєстрацію платника єдиного податку?

- Анулювання реєстрації платника єдиного податку можливе при наявності податкового боргу, що перевищує 1020 грн. Це передбачили Законом від 16.01.2020 р. за №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

- Які діють штрафні санкції за порушення правил застосування РРО?

- Штрафні (фінансові) санкції передбачені Законом від 20.09.2019 р. за №128-IX «Про внесення змін до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» за незастосування РРО або програмних РРО, застосування РРО/програмних РРО із порушенням встановлених законодавством вимог.

Так, тимчасово штраф у розмірі 10% (за перше порушення) і 50% (за кожне наступне порушення) вартості проданих із порушенням товарів (робіт, послуг) застосовують із 01.08.2020 р. Від 01.01.2021 р. розмір штрафу становитиме 100% і 150% вартості проданих із порушенням товарів (робіт, послуг) за перше та наступне порушення, відповідно.

- Які строки сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для фізичних осіб?

- Податкове зобов’язання за звітний рік із податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують фізичні особи – протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення.

- Як підприємцю можна зареєструвати програмний РРО?

- Реєстрацію програмних РРО здійснюють на підставі реєстраційної заяви, форму та інструкцію щодо заповнення якої розмістили на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО» або за посиланням.

- До котрого числа можна подати заяву на списання боргу з єдиного внеску?

- Термін для списання боргу з єдиного внеску – 90 днів. Тобто треба встигнути до 31 серпня включно.

Нагадаю, що із 3 червня 2020 р. діють норми щодо списання суми недоїмки, нарахованої платникам єдиного внеску із числа фізосіб-підприємців (крім підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 1 січня 2017 р. до 3 червня 2020 р., а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

- Крім розрахункових документів, які підтверджують витрати, включені до податкової знижки, треба подавати ще й копії договорів?

- Так, Законом від 16.01.2020 р. за №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесли зміни до Податкового кодексу України. Відповідно до них, уточнили перелік документів, які підтверджують витрати, що включаються до складу податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи послуги).

Також встановили, що копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом України. Зауважу, якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео