Віра Олександрович

Нові правила пасажирських перевезень збентежили жителів Тернополя

Транспорт

Стурбованим сьогодні, 12 жовтня, вранці почувався тернополянин Rom Zin. Через це він навіть допис зробив на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

Чоловік написав (цитуємо): «…Чому сьогодні зранку одні тернопільські марщрутки йдуть ущерть наповнені та не зупиняються (№8), інші (№5А, 18) обмежують кількість пасажирів до місць для сидіння? Почався #протест_водіїв через запровадження безготівкової оплати?». 

Ром_зін
Ром_зін

Насправді, усе – дуже просто: вчора, 11 жовтня, в Уряді вирішили затвердити нові правила пасажирських перевезень на час карантину. Їх опублікували на ресурсах Міністерства охорони здоров'я України. Втім, у міському громадському транспорті вони наразі не діятимуть.

Отже, на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України внесли зміни до постанови №1236, які передбачають посилення правил для пасажирських перевезень у регіонах, де встановили «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епіднебезпеки.

- Нові правила для перевезення пасажирів – вимушений крок для стримування поширення коронавірусної хвороби, щоб зберегти життя та здоров’я громадян, – пояснює Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. - Тому наявність як у водіїв, так і у пасажирів документів, які б підтверджували їх COVID-безпечність, є необхідною умовою для регулярних і нерегулярних перевезень у будь-якому виді транспорту.

Тому із 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» чи «червоним» рівнем епіднебезпеки будуть дозволені за умови наявності у всіх водіїв, екіпажу авіатранспорту і пасажирів одного із цих документів: - документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки; - міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія); - негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Такі правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень пасажирів. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний і залізничний транспорт міжобласного сполучення. Щоправда, у Кабміні зауважили, що відповідні правила не будуть застосовувати до міських і внутрішньообласних перевезень. Тобто у громадському транспорті водії і перевізники мають дотримуватися правил, введених для відповідної зони епідемічної небезпеки. Оскільки у Тернополі поки що – «жовта» зона, то можна брати пасажирів на сидячі місця, причому всі люди мають бути у масках. Довідка про вакцинацію наразі не потрібна. Втім, це вже створило труднощі для частини тернополян.

До слова, відповідальність за наявність у всіх водіїв, членів екіпажу літака і пасажирів зазначених документів нестиме перевізник!

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео