Оксана Бучко

Новий рік Тернопільщина може почати із сміттєвого колапсу

smittya

Санітарний стан міст та селищ Тернопільщини з Нового року може значно погіршитись. Питання про заборону полігонів для захоронення побутових відходів вирішують у Верховній Раді. Якщо ініціативу не зупинять, область може опитись у смітті, адже для переробки немає належних умов.

Такі зміни до Закону України про відходи мали б вступити в дію з 1 січня 2018 року. Тож у парламенті пропонують такі зміни ввести пізніше, про що йдеться у Проекті Закону №7127 про відповідні зміни до Закону «Про відходи».

- Ця вимога була введена Законом у 2012 році. Ідея правильна – треба запроваджувати в Україні сучасні технології поводження з відходами, розвивати систему їх переробки, щоб залучати до господарського обороту повторно і як вторинні ресурси, і як альтернативне джерело енергії, - пише у Facebook народний депутат Ivan Rybak. - Законодавцями, напевно, передбачалося, що за 5 років (з 2012 до 2018) у нас в державі буде проведена відповідна робота та створено необхідні умови, які б надали можливість заборонити захоронення неперероблених відходів. Але за роки, що минули з того часу, таких умов не створено. У нас, навіть, досі не запроваджено сортування сміття, не те що б його переробка. Щоб запобігти цьому та вжити заходів зі створення умов для переробки відходів, центральним і місцевим органам влади потрібен час. Тому термін введення в дію норми про заборону захоронення на полігонах необроблених відходів слід перенести – щонайменше на рік. А, крім цього - обов’язково передбачити відповідальність за зволікання з цією роботою. Заходи, які б забезпечили належне поводження з відходами в нашій державі і, нарешті, дозволили Україні стати поряд з цивілізованими країнами, де відходи сортуються, переробляються та використовуються як вторинна сировина, треба вживати, і терміново.

Заборону захоронення необроблених відходів пропонують ввести з початку 2019 року. А за півроку до цього Кабмін має відзвітувати перед Верховною Радою про роботу, яку на рівні держави та на місцях проведено, аби необхідність ефективного поводження з відходами стала реальністю, а не залишалася виключно на папері.

фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео