Тамара Коблик

«Няньо усіх лемків Тернопільщини»: відійшов у вічність Олександр Венгринович

Світла і вічна пам'ять

На 84-му році життя помер Олександр Венгринович, головний лемко Тернопільщини. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив його син, Юрій Венгринович.

Сьогодні відійшов у вічність наш  Татусь, няньо для всіх лемків! - написав Юрій Венгринович. - Для мене він був на тільки ТАТОМ, але і найкращим другом! Дякую за доброту, за підтримку, допомогу, за любов і теплоту. За всі приємні спогади, науку, мудрість, поради. Пишаюся бути твоїм сином. Спочивай з Богом наш найдорожчий!

Слова співчуття на своїй сторінці у фейсбуці написав і Микола Люшняк:

Відійшов у вічність няньо усіх лемків - Олександр Венгринович! Ще кілька днів тому багаторічний голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Іванович відзначав свій день народження, а сьогодні - болюча новина, - йдеться у повідомленні. - Олександр Венгринович був співорганізатором масштабного фестивалю «Дзвони Лемківщини». Він дбав, аби лемківська культура жила і процвітала. Зумів зберегти і примножити лемківський дух, який горів у серцях його предків, та передати його своїм нащадкам. А отже – «лемки жиют!», і рід їх – не переведеться! Сьогодні усі лемки втратили батька! Я добре знав Олександра Івановича, тому ця втрата для мене особливо болюча.

Олександр Венгринович народився 23 листопада 1939, у місті Криниця на Лемківщині, Ново-Санчівського повіту Краківського воєводства Польщі. Він - український громадський діяч, багаторічний голова всеукраїнського товариства «Лемківщина». 

Восени 1945 внаслідок депортації разом з батьками, сестрою і братом опинився в місті Монастириська Тернопільської області, де проживав до 1977 року.

Тут закінчив середню школу.

Був одружений. Виховав трьох дорослих синів і п'ятеро внуків.

Колектив Терену висловлює щирі співчуття рідним та близьким Олександра Венгриновича. Нехай Бог дасть сили перенести Вам і Вашій родині важку втрату. Сумуємо разом з Вами. Вічна і світла пам'ять! 

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео