Тамара Коблик

«Обігрівачі не допоможуть»: блогер поділився досвідом життя взимку без опалення

«Якщо ви чекали попереджень, то можете вважати це попередженням. Нас чекає дуже важка зима», - зазначає Антон Швець

Блогер та політичний діяч Антон Швець поділився власними спогадами про холодну зиму без опалення. Він розповів, як жоден із варіантів зігрітися не діяв у Макіївці більше 15-ти років тому. Найімовірніше, цього року українці стикнуться з подібною проблемою. 

В Макіївці, за часів коли я був студентом, періодично зимою вирубало опалення. То там, то тут. Одного разу це сталося і в моїй багатоповерхівці, - пише він на своїй сторінці у фейсбуці. - Централізоване опалення вимкнули через продуману та врівноважену політику місцевої влади, саме тому я досі дуже люблю прізвище Джарти. Ніхто не бомбив тец та котельню. Просто сказали, що дуже дорого.

На щастя, електрика працювала. Щоправда, перевантаження у мережі привело до постійних перебоїв електропостачання.

Тому всі почали обігріватися газом від конфорок. Але таким чином неможливо обігріватися вночі або коли поряд немає людини, бо якщо тиск у системі впаде - полум‘я може згаснути. І тоді газ з конфорки почне заповнювати приміщення. Далі отруєння або вибух від іскри у будь-якому електроприладі. Тому і цей варіант був такий собі варіант, - продовжує Антон. - Здається, хтось розігрівав у духовках цеглини. Вони дуже довго могли вночі віддавати тепло. Але на всю ніч їх не вистачало.

В таких умовах будинок поступово починає замерзати. Промерзають стіни. Може замерзнути каналізація і вода у батареях. Тому воду потрібно спустити.

В моїй кімнаті (кутова) був на вікні сантиметровий шар льоду. З внутрішньої сторони. Це конденсат від мого дихання доба за добою випадав на холодні вікна. А в кімнаті було так холодно, що лід не танув навіть вдень під сонцем, - розповідає блогер. - Я сидів закутаний у ковдру і грів руки під вихлопом комп'ютера. Пив чай, який за десять хвилин з гарячого перетворювався на крижаний. В мене була пухова ковдра, під нею було непогано спати, хоча вставати я звісно не дуже бажав.

За умов присутності електрики відсутність опалення не є смертельною. Просто дуже небезпечною і незручною. Тимчасові аварії не призводять до миттєвих проблем навіть взимку. Але якщо немає електрики, не працюють компресори газових станцій низького тиску, насоси водоканалів і, звісно, немає струму у розетках.

Якщо ви чекали попереджень, то можете вважати це попередженням. Нас чекає дуже важка зима, - підсумовує Антон Швець. - Не в кожного є дім за містом з автономним опаленням. Купіть спальник на мінусові температури. Зробіть запаси їжі, якщо не маєте. Пам‘ятайте, вода може замерзнути, зберігайте воду так, щоби вона змерзла останньою. Обігрівачі не допоможуть, якщо будуть атакувати підстанції та ТЕЦ/ТЕС.

Читайте також: Опалювальний сезон буде важким: жителів Тернопільщини просять вже подбати про економію газу.

Де і за скільки можна придбати обігрівач у Тернополі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео