Оксана Бучко

Обласна влада називає попередження про локдаун допомогою тернопільським підприємцям

локдаун

Локдаун, який планують продовжувати і після 24 січня, із одноразовою компенсацією у розмірі 8 тисяч гривень. Що робити у такій ситуації  підприємцям, намагались з’ясувати представники місцевого бізнесу в Тернопільській облдержадміністрації, яка підтримала рішення попри рекомендації не закривати місто у міській та обласній радах. Підприємцям відповіли про попередження щодо локдауну та виділений час на підготовку для уникнення втрат у бізнесі.

Після мітингу проти закриття міста 50 підприємців прийшли 12 січня до ОДА, аби зустрітись із керівництвом області. Також ініціативна група підприємців напрацювала свої пропозиції компенсацій за припинення роботи під час карантину

- Ми, усі підприємці міста, потребуємо виплати не у розмірі 8 тисяч гривень, а 30 тисяч гривень, - розповіла «Терену» про вимоги голова громадської організації «Підприємці Галичини» Ольга Шахін. – Також нам потрібно замороження кредитів та відтермінування відсотків по них, оскільки у нас залишаються морозильні камери, включені в закладах громадського харчування, які закрилися. А ще – зберігаються продукти, також оплачуємо опалення. У компенсацію ще слід включити податки, збори і платежі, вартість товарів, які стали непридатними для реалізації у зв’язку із введенням карантину. Тож сума явно не 8 тисяч гривень, як визначив Уряд.

На це, за словами підприємців, заступник голови облдержадміністрації Ігор Дем’янчук відповів, що локдаун поки триває не місяць. Хоча у МОЗ вже заявили про можливість його продовження. Щодо прохання компенсувати гроші за продукти, які стануть непридатними за час карантину, Дем’янчук звернув увагу на постанову 1236 щодо локдауну 8-24 січня, про яку знали ще від 9 грудня. Тож він наголосив, що усі підприємці могли підготуватись та спланувати роботу належним чином, аби запобігти втратам. Тож подібні розміри компенсації чиновник назвав некоректними, розповіли підприємці.

Тож озвучені пропозиції мають доопрацювати, потім передадуть в Офіс Президента України.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео