Віра Олександрович

Області об’єднувати в округи не можна, впевнені на Тернопільщині (фото, відео)

Депутати4

До керівництва країни і народних депутатів, обраних від нашого краю, звернулися політики з Тернопільщини. Їх стривожило перспективне моделювання системи адміністративно-територіального устрою держави, а саме – перспектива об’єднання областей.

Зробили це наші депутати 14 листопада, під час 2-го засідання 12 сесії. Нагадаємо, того дня політики розглянули чимало цікавих питань (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Зокрема, у зверненні до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів і народних депутатів, обраних від нашої області, йдеться про врахування пропозицій, сформованих на Тернопіллі, і внесення змін до Бюджетного кодексу України (цитуємо документ): «У 2020 році мають відбутися фундаментальні зміни у системі місцевого самоврядування і в адміністративно-територіальному устрої держави. Децентралізація дала поштовх для розвитку сіл, селищ і міст України. Тому сьогодні на місцях є можливість керувати ресурсами, надавати більшість послуг населенню, нести відповідальність перед людьми за прийняті рішення і залучати людей до спільних для територіальних громади справ. Оскільки до об’єднаних територіальних громад перейшло більше повноважень районних рад і районних держадміністрацій і вони отримують прямі міжбюджетні відносини та ресурси, то зникають підстави для спільного представництва інтересів громад на районному рівні. Очевидним є і те, що районна влада вже мінімально впливає на діяльність і розвиток території. А найголовніше – там послабляється основна функція району, тобто представництво спільних інтересів громад…».

Через це обранці Тернопільщини з великою засторогою ставляться до інформації, висвітленої в ЗМІ та на Інтернет-ресурсах. Особливо їх стривожило утворення так званих «країв», тобто укрупнених областей.

«…Об’єднання величезних територій, людського і фінансового потенціалу та відсутність на значній частині цих територій національної ідентифікації і цілісної приналежності до української нації призведе до федералізації чи конфедерації країни і загрожує державному суверенітету України. Вимагаємо у керівництва держави: не допустити об’єднання областей! – йдеться у зверненні. - Щодо районів, то їхнє укрупнення необхідне із єдиною метою – утворення префектур, де префекти, як передбачається, здійснюватимуть адміністративний нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування (територіальних громад) і координуватимуть діяльність місцевих органів виконавчої влади на підзвітних їм територіях. При цьому райони (округи) не матимуть жодних фінансово-господарських функцій...»

В облраді вважають, що, за таких повноважень, укрупнені райони (округи) створювати недоцільно. Одну префектуру варто залишити лише на обласному рівні.

На завершення депутати висунули вимогу (цитуємо): «…Якщо ж адміністративно-територіальний устрій передбачатиме утворення трирівневої системи адміністративно-територіального устрою (територіальні громади, райони (округи), області), то вимагаємо залишити створення в укрупнених районах (округах) органів місцевого самоврядування із депутатським корпусом і виконавчими комітетами для того, щоб належним чином були представлені інтереси усіх жителів і територіальних громад». Більшість із цим погодилася, тож відповідний лист незабаром отримають у Києві.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео