Віра Олександрович

Обранці жителів Тернопільщини помітили у діях Президента і його підлеглих ознаки державної зради (фото)

Активісти2

Рішення Тристоронньої контактної групи із мирного врегулювання ситуації на сході України - про заснування Консультативної ради за участі представників так званих «ДНР» і «ЛНР» засудили на сесії Тернопільської обласної ради 17 березня.

Нагадаємо, того дня депутати встигли за 3,5 години розглянути менше 10 питань. Чимало часу довелося витратити на виступи представників фракцій, а також – сварки і дискусії.

Перемовини
Перемовини

У залу засідань завітали представники патріотичних громадських організацій. Вони зачитали своє звернення, яким засудили останні мінські домовленості і дії центральної влади. Озвучив заяву керівник обласного осередку Всеукраїнської ветеранської спілки добровольців Назар Сарабун.

– Я запрошую приєднатися до мене громадських активістів, які були 16 березня на акції під ОДА, бо це – наше спільне звернення, – каже він. – Цей документ підтримали 12 громадських організацій Тернопільщини.

Врешті він також добився від присутнього на засіданні голови ОДА висловлення його позиції щодо останніх «мінських домовленостей». Але Ігор Сопель видав щось не дуже зрозуміле, весь час повторюючи, що всі українські полонені мають повернутися додому. До речі, коли чиновнику давали слово, він говорив, лише сидячи, до трибуни не піднімався.

Сопель3
Сопель3

Виступили також уповноважені представники фракцій. Зокрема, свободівець Олег Сиротюк доповнив звернення формулюванням про державну зраду керівника Офісу Президента.

– Теперішня українська влада хоче подати руку так званого перемир’я отим всім, які причетні до вбивства 13-ти тисяч українців, до поранень десятків тисяч вояків, а також до мільйонів переселенців, – каже він. – Чи можна це інакше назвати, ніж державною зрадою?

Таку думку підтримав заступник керівника осередку Народного визвольного руху «Правий сектор» у Тернопільській області Роман Безкостий. Ба більше, він обурився, що, коли його колега зачитував заяву, то більшість людей у залі «втикали» у свої смартфони.

– Мені здається, хтось загрався у ті речі, що називаються політиканщина, – каже юнак. – Або ви взагалі не розумієте на якій стадії нині стоїть держава Україна. Ми вже втратили величезну кількість людей на фронті. Якщо хтось не знає, то це були люди, які також хотіли жити. І вони не хотіли бачити Україну такою, якою вона зараз є.

Безкостий
Безкостий

У зверненні, зокрема, йдеться (цитуємо): «…У той час, поки увага переважної більшості українського суспільства зосереджена на проблемах, прямо пов’язаних із світовою пандемією коронавірусу COVID-19, в діях окремих державних службовців Офісу Президента України вбачаються ознаки державної зради.

Ми, депутати Тернопільської обласної ради, висловлюємо глибоке занепокоєння тим, що чинна українська влада вирішила задовольнити ще одну забаганку Москви і підписала «Рішення тристоронньої контактної групи про заснування так званої Консультативної ради», в якому представники України і так званих «ДНР» та «ЛНР» будуть на рівних обговорювати політичні питання, без Росії. Вона тепер просто «спостерігач», як Франція, Німеччина та ОБСЄ…».

С8
С8

Депутати нагадали, що раніше вдалося досягнути суттєвого прогресу в розгляді позовів проти Росії у міжнародних судах. Це давало надію на притягнення кремлівського режиму до відповідальності за скоєні злочини. Однак чинна українська влада на чолі із Президентом України Володимиром Зеленським, на думку політиків, готова одним розчерком пера перекреслити це все.

Далі у зверненні йдеться: «…Ми застерігаємо владу Володимира Зеленського, яка виявилася абсолютно неспроможною підготувати країну до захисту населення України від розповсюдження коронавірусу COVID-19 і не використовувати ситуацію, пов’язану з обмеженням масових заходів, щоб у турборежимі через Верховну Раду «протягнути» низку антиукраїнських, антинародних законів в інтересах Москви, транснаціональних корпорацій та олігархів: - продаж земель сільськогосподарського призначення; - продаж стратегічних підприємств; - зменшення видатків на українську армію; - відмови від курсу на членство в ЄС та  НАТО; - про скасування Закону України «Про забезпечення та функціонування української мови як державної».

Звернення активістів із доповненнями депутатів на голосування поставив очільник Тернопілля Віктор Овчарук. Прикметно, що Тернопільська обласна рада підтримала вказаний документ 33-ма голосами «за».

Фото з трансляції сесії на сайті

Вибір читачів за тиждень

Відео