Євгенія Цебрій

Обвинувачені воюють: у Тернополі вже втретє відкладають засідання у справі працівників поліції

Рідні загиблого юнака, у смерті якого обвинувачують поліцейських, вважають, що розгляд справи навмисно затягують

Розгляд справи стосовно шести львівських поліцейських, обвинувачених у смерті юнака, триває у Тернопільському апеляційному суді. Однак засідання, призначене на 16 січня, вже втретє відклали, оскільки не з’явилися обвинувачені.

Всі шестеро поліцейських перебувають у зоні бойових дій. Це підтвердили у відповіді на запит суду  у Департаменті патрульної поліцї України і в управлінні патрульної поліції у Львівській області. Строк відрядження обвинуваченим продовжили до 10 лютого 2023 року, йдеться у повідомленні. 

Патрульних обвинувачують у перевищенні службових повноважень, що призвело до смерті 22-річного львів’янина Володимира Клима. Юнак задушився пакетиком з канабісом, який проковтнув під час обшуків поліцейськими. 

Потерпілі у справі батьки загиблого вважають, що розгляд апеляційних скарг свідомо затягують. Оскільки, згідно зі службовою інструкцією, термін відрядження не може перевищувати 60 календарних днів. Потерпілі попросили апеляційний суд ще раз звернутись до Департаменту патрульної поліції України, управління Департаменту патрульної поліції у Львівській області та військової частини, де несуть службу обвинувачені, щоб на наступне засідання їм надали короткотермінові відпустки. В іншому випадку просили застосувати до поліцейських примусовий привід.

Хочу звернути увагу суду, що вони і до того були у відрядженні, але у Верховний суд вони зверталися і на засідання приїжджали, - зазначила потерпіла Наталія Клим. - Чому не можуть тепер приїхати? Я думаю, що йде затягування процесу. Прошу застосувати до них привід або обрати запобіжний захід. Це вже неможливо, вже п’ять років минуло. Постійно їм йдуть на поступки. Скільки це буде тягнутися? Я все розумію, але є межі, які не можна переступати.

Колегія суддів погодилася подати запити у відповідні інстанції. А також суддя наголосила, що відрядження обвинувачених у зону бойових дій - це поважна причина, відтак застосувати до них привід суд не може.

Нагадаємо, суди у цій справі тривають вже декілька років. Вироком Галицького районного суду м. Львова від 3 серпня 2021 року  шестеро поліцейських були засуджені до 8 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень. У листопаді 2021 року у Тернополі розпочався розгляд скарг обвинувачених і потерпілих. У лютому 2022 року Тернопільський апеляційний суд виправдав поліцейських. Однак 27 вересня цього ж року Верховний суд за скаргами представника потерпілої і прокурора скасував ухвалу, якою справу проти працівників поліції закрили через відсутність достатніх доказів вини.  Відтак поліцейських знову повернули на лаву підсудних. Апеляцію вже вдруге розглядають у Тернополі.  Засідання 24 листопада і 13 грудня минулого року не відбулися через неявку обвинувачених, які перебувають у зоні бойових дій. 

Фото Євгенії Цебрій    

Вибір читачів за тиждень

Відео