Один - майже на кілограм: жителька Тернопільщини вирощує гігантські помідори

Господиня зізнається, цією справою захопилася лише кілька років тому

Гігантські помідори вирощує на своїй грядці жителька села Ігровиця Тернопільського району Галина Голик. Про це пише Сільський Господар.

Господиня зізнається, цією справою захопилася лише кілька років тому. Але вже встигла накопичити величезний досвід, яким тепер ділиться з іншими. 

Раніше на нашому городі лише де-не-де можна було побачити томатні кущі, – каже жінка. – Мати працювала ланковою, тримала з батьком чималу господарку, часу для вирощування помідорів не було. Але одного разу, пригадую, я поїхала з мамою в гості до її подруги. На городі у них стояла невеличка теплиця. Коли я заглянула туди, то від побаченого в мене аж дух перехопило. Переді мною красувалися обліплені помідорами кущі. Самі ж плоди були розміром, як мої два кулаки. Додому ми поверталися не з пустими руками, а з помідорами, з яких я потім вибрала насіння. Тато змайстрував на городі теплицю, де я і посіяла свої перші томати. Вирощувала їх, поки перебувала у декретній відпустці. Коли вийшла на роботу, довелося цю справу закинути. Певний час працювала завскладу, потім сільським головою в Ігровиці. Зрозуміло, що для помідорів у мене часу не було.

Пані Галина розповідає, любов до томатної справи відродилася лише після того, як поїхала на роботу в Німеччину. Там познайомилася з жінкою, яка мала понад сто сортів помідорів зі всього світу. Вона поділилася не лише насінням, а й власним досвідом.

Відтоді я щоліта пораюся на томатній грядці в Ігровиці, а на зиму знову їду до Німеччини і привожу звідти нові сорти помідорів та інших рослин, – розповідає господиня. 

Улюблені сорти 

Жінка поділилася своїми улюбленими, вже перевіреними  сортами, характеризуючи кожен із них. Частину рослин вона вирощує на городі, решта – у теплиці, яку спорудив її зять Віктор. 

У Німеччині клімат тепліший, ніж у нас, тож рослинам комфортніше у тепличних умовах, але й у ґрунті просто неба вони також добре почуваються і щедро родять, – каже господиня. – Ось, наприклад, сорт Голуба шерсть. На одному кущі, який росте на городі, 35 ягід. На тепличних кущах плодів менше, зате розміром вони значно більші. Велетенські ягоди дає сорт Серце сержанта Пеппера. З одного куща збираю більш як двадцять плодів. Цього року рекордсменом став зелений сорт Смарагдове яблуко. Один його помідор заважив майже кілограм! Серед моїх улюблених сортів – Волове око, Бочка меду, Лисячі носики, Хуго, Золоті гребінці, Оранжева полуниця.  

Важливе правильне підживлення 

Щоби на грядці з’явилася така краса, треба докласти чимало зусиль. Найперше, каже пані Галина, слід подбати про насіння. Перед висіванням радить обов’язково обробити його від хвороб. Коли підсохне, замочити у стимуляторі росту.  

Для помідорів дуже важливе кореневе підживлення, – каже господиня. – Тому через два-три тижні після переселення розсади у ґрунт, під час кожного поливу підгодовую її розчином сульфату магнію – одна чайна ложка на 10 літрів води. Коли з’являються зав’язки, підкормлюю добривом із курячого посліду та кропиви. Готую його так: на 20 літрів води даю третю частину кропиви і стільки ж посліду. Настоюю вісім днів, постійно помішуючи. Під час поливу змішую літр цього квасу з десятьма літрами води. Коли ягоди починають червоніти, підживлюю рослини розчином калію. Він покращує смак та аромат плодів.  

Хоча помідори і найбільше захоплення Галини Голик, та все ж не єдине. На її городі майже до кінця жовтня родять огірки, які вона вирощує на шпалерах. Плекає господиня й сад. Усе робить сама: щепить дерева, обрізає, обробляє від хвороб і шкідників. Щедро родять у її садку яблуні, сливи, актинидія, жимолость, ірга, гумі, аґрус, ожина, ремонтантна малина та виноград. Влітку на грядках ростуть полуниці. Від весни до перших приморозків обійстя жінки потопає у квітах. Прикрашають подвір’я гібіскус, барбарис та гліцинія.  

Авторка: Марія Безкоровайна

Фото Сільського Господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео