Тамара Коблик

«Одне яблуко на день залишить вашого лікаря без роботи»: чим корисні ці фрукти

В яблуках міститься велика кількість вітамінів (A, B1, B2, B5, C), заліза, кальцію, калію і йоду (у кісточках). Також в яблуках міститься пектин, кверцетин і клітковина

Одне яблуко на день - залишить вашого лікаря без роботи. Ця англійська приказка якнайкраще характеризує корисні властивості яблук, фруктів, з якими ми усі так добре знайомі. У чому ж полягають цілющі властивості яблук, розповіли у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Хоч яблука і не є лідерами серед інших овочів та фруктів за вмістом вітамінів і корисних мікроелементів, проте, вважаються одними з найбільш універсальних фруктів на нашому столі. Обумовлено це тим, що в яблуках міститься велика кількість вітамінів (A, B1, B2, B5, C), заліза, кальцію, калію і йоду (у кісточках). Також в яблуках міститься пектин, кверцетин і клітковина. Саме в яблуках поєднання вітамінів і мінералів оптимально!

В яблуках містяться речовини, які сприяють активнішому засвоєнню заліза з інших продуктів харчування. Залізо сприяє збільшенню вироблення організмом гемоглобіну, речовини, відповідальної за перенесення кисню в крові до клітин. Крім того, нормальний рівень гемоглобіну потрібний для підтримки високої працездатності і активної розумової діяльності людини, - розповідають спеціалісти Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

А ось кальцію в усіх сортах яблук - предостатньо. Цей елемент відповідає за нормальний ріст нігтів, зубів людини, а також за забезпечення механічної міцності кісток скелета. Також кальцій дуже важливий для хорошого згортання крові.

Калій в яблуках сприяє поліпшенню роботи серцево-судинної системи і стабілізує вироблення більшої частини ферментів в організмі. Згідно з результатами останніх досліджень, щоденне вживання фруктів, що містять калій, знижує рівень кров'яного тиску і зменшує ризик інсульту на 10-15 відсотків.

Йод міститься не в самих яблуках, а в їх насінні (темні «кісточки» в центрі яблука). Для того, щоб забезпечити організм денною нормою йоду, досить з'їсти п'ять-шість зернят яблука. У цьому насінні також міститься невелика кількість синильної кислоти, тому зловживати яблучними «кісточками» - не варто.

Яблука багаті також пектинами - полісахаридами, які сприяють зниженню рівня холестерину в крові і є м'яким безпечним стимулятором перистальтики кишківника. Пектини захищають ваші судини і покращують роботу травної системи (діючи у поєднанні з клітковиною, яка також міститься в яблуках). Якщо ви будете з'їдати хоча б одне велике яблуко в день, рівень холестерину у вашій крові помітно знизиться, зменшиться ризик розвитку атеросклерозу. Крім того, у вас стабілізується артеріальний тиск, покращиться самопочуття. Рекомендується вживання яблук у період після перенесення інфаркту.

Яблука мають потужний антиоксидантний ефект, завдяки наявності в них кверцетину. Кверцетин ефективно протидіє розвитку ракових клітин, знешкоджуючи канцерогени, і чинить загальнозміцнюючу дію на імунну систему людини. У поєднанні з вітаміном С кверцетин запобігає негативній дії вільних радикалів на живі клітини і таким чином стає перешкодою раннього старіння.

Ще однією корисною властивістю яблук, є їх здатність до механічного очищення зубів. Замість того, щоб скористатися жувальною гумкою після їди, набагато корисніше буде з'їсти яблуко. Воно і зуби очистить, і вб'є шкідливі бактерії, що роз'їдають зубну емаль.

Сорти яблук, багаті пектинами, необхідно їсти людям, що працюють в умовах підвищеного ризику (наприклад, на шкідливому виробництві). М'якуш корисних плодів перешкоджає всмоктуванню в кров деяких токсинів, бактеріальних отрут, випарів ртуті, кобальту, свинцю, стронцію.

При надмірній масі тіла дієтологи рекомендують регулярно влаштовувати розвантажувальні дні, під час яких ви можете їсти тільки свіжі яблука. Така дієта нікому ще не зашкодила - клітковина та корисні для організму речовини допоможуть вам уникнути проблем з травленням і зменшити накопичення жирових запасів у проблемних зонах.

Споживайте яблука і будьте здорові!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео