Олеся Поліщук

Один з університетів Тернополя має свій геологічний музей (фото)

e175c3a03aac1fa6

У Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка діє геологічний музей. Тут зібрали 1200 експонатів, які розкривають історію формування складу та структури матеріалів, які віднайшли на території області.

- Геологічний музей Тернопільського національного педагогічного універсистету заснований у 1991 році. Його засновником був Йосип Михайлович Свинко, який почав збирати свою колекцію геологічну ще з 60-х років минулого століття, – розповіла «Суспільному» завідувачка кафедри ТНПУ Леся Заставецька.

Колекція науковця – 1200 експонатів.

- Є вітрина кристалографії, вона представляє нам форми знаходження мінералів в природі. Дуже цікава гірська порода – це гіпс. Ми експонуємо кристали гіпсу, – каже кандидат географічних наук ТНПУ Богдан Гавришок.

525c53101263b267
525c53101263b267

Також у музеї представлене напівдорогоцінне каміння. Із нього виготовляють прикраси та біжутерію.

- Маємо моріони, агати. Агати – це, в принципі, найцінніше, що є в музеї. Тут є відшліфовані зразки яшми, яка також використовується в ювелірній справі. Є бурштин.

У відділі палеонтології – зразки закам’янілих рештків тварин.

- На території Тернопільської області не було льодовика. Паслися мамонти – здоровенні тварини, в яких були величезні бивні і зуби, – розповів Богдан Гавришок.

Тернополянка Дарія Наконечна подарувала музею колекцію мушель.

- Завдяки їй ми отримали унікальну колекцію і класифікували, яка містить більше 500 різних мушель, а також таких коралів, які представляють тропічні моря світу, – каже Леся Заставецька.

5e47a688baad34d3
5e47a688baad34d3

Геологічний музей Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка має 7 відділів.

Як повідомляв «Терен», у Бережанах презентували кількаметрову витинанку-вишиванку.

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео