Олег Снітовський

Оголені фігурки трипільських богинь археологи знайшли у печері на Тернопільщині (фото)

93 (Copy) (Copy)

Майже двадцять фрагментів жіночих оголених фігурок та три – цілі, знайшли учасники археологічної експедиції під час розкопок у печері  Вертебі на Тернопільщині.

– Ми розкопали близько 20 фрагментів жіночих фігурок і три – цілі, неушкоджені фігурки, до десяти сантиметрів величиною. Одна із фігурок, завдовжки 27 см, відображає жінку, як напівсидить. Характерно, що кожна із знайдених жіночих фігурок – дуже витончена, майстерно виготовлена. Форма тіла, щічки, отвори для очей, груди, конусоподібні руки, жіноче лоно – усе відтворено досить реалістично, хоча і спостерігається певна схематика, – розповів історик-археолог, керівник експедиції, директор Борщівського обласного краєзнавчого музею Михайло Сохацький.

За його словами, однозначно, що знахідки, яким щонайменше 5 тис. років – не дитячі іграшки.

6459_Sokhatskyi_ris. 10 jpg (Copy)
6459_Sokhatskyi_ris. 10 jpg (Copy)

– Подібні фігурки для трипільців були символами, що мали особливе значення в їхньому житті. Переважно, це був образ жінки, символ тогочасних богинь, які уособлювали ідею родючості, оберіг домашнього життя, родинного вогнища, продовження роду. Вважалося, що вони оберігали від злих духів тих, хто носив такі амулети, – додав Сохацький.

Зараз знахідки археологічної експедиції у печері Вертеба фахівці систематизують та класифікують, аби після детального дослідження згодом оприлюднити більш детальну інформацію про давні артефакти Трипільської культури, виявлені на Тернопільщині.

Фото Михайла Сохацького

Вибір читачів за тиждень

Відео