Олеся Поліщук

Оголошено законодавчі нововведення, які з липня торкнуться жителів Тернопільщини

1515586851_a32eaab00110479ed884b43497d0f9a6

Із 1 липня на Україну чекає низка запланованих законодавчих змін, серед яких підвищення прожиткового мінімуму, а з ним і низки соцвиплат, запуск бета-тестування «ковідних» сертифікатів у «Дії» та відкриття «ринку землі». 

«Суспільне» розбиралося, що змінюється для українців відсьогодні.

Підвищення прожиткового мінімуму і його наслідки: з 1 липня в Україні на 105 гривень збільшиться прожитковий мінімум (загальний показник) з 2189 гривень до 2 294 грн. У зв'язку з чим зростуть всі пов'язані з ним соцвиплати, зокрема, розмір аліментів. У зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму з 1 липня в Україні підвищаться й пенсійні виплати. Підвищення з 2400 до 2600 гривень стосуватиметься пенсіонерів у віці від 65 років і при наявності у них страхового стажу 30/35 років і більше.

COVID-сертифікати: Міністерство цифрової трансформації з 1 липня розпочне бета-тестування «ковідних» сертифікатів у мобільному застосунку «Дія». Зареєструватися на тестування можуть ті, хто отримав два щеплення вакциною проти COVID-19. Документ підтверджуватиме статус про вакцинацію в Україні, на території ЄС та інших країнах. Його дійсність можна буде перевірити через QR-код. Крім того, пізніше «ковідний» сертифікат можна буде згенерувати після негативного результату ПЛР-тестів або якщо людина нещодавно перехворіла на COVID-19.

Україна відкриває ринок землі: із 1 липня набуває чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. До цього часу громадяни могли передавати землю лише в оренду. Так, з 1 липня 2021 року і до 1 січня 2024 року купувати землі сільгосппризначення зможуть тільки фізичні особи-громадяни України. У перші два роки з дня, коли закон набуде чинності, одна фізособа зможе придбати лише 100 гектарів землі. Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року.

Як повідомляв «Терен», депутати Тернопільської райради підтримали звернення про збереження української мови.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео