Тамара Коблик

Омбудсмен прокоментував конфлікт у тернопільській бібліотеці (оновлено)

Йдеться про інцидент з хлопчиком-переселенцем, якому, зі слів мами, у бібліотеці не видали книжок без застави

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відправив листа керівництву Тернопільської ОВА, у якому закликав перевірити обставини конфлікту між родиною переселенців та обласною дитячою бібліотекою. Про це омбудсмен повідомив у своєму телеграм-каналі.

Інформація про конфлікт між родиною переселенців та обласною дитячою бібліотекою поширилася мережею. Йшлося про те, що дитині з сім’ї ВПО відмовили у вільному та безоплатному отриманні у тимчасове користування книг із фонду бібліотеки. В результаті дитина отримала книги лише після сплати батьками застави у 600 гривень, – написав Лубінець.

Він наголосив, що ВПО мають ті ж права і свободи, як і інші громадяни України, і прояви дискримінації щодо них у будь-яких сферах є неприпустимими.

Задля невідкладного реагування за цим випадком відправив лист до керівництва Тернопільської ОВА щодо перевірки цього інциденту та вжиття заходів, – зазначив омбудсмен.

Що відомо про скандал

У Тернополі скандал навколо 7-річного Святослава з Харкова, якому місцева обласна дитяча бібліотека виставила заставу у 600 грн за користування книжками. Про це розповіла на своїй сторінці у фейсбуці його мама Катерина Посохова.

Катерина поділилася, що її син, активний читач, раніше без проблем користувався послугами міської бібліотеки. Ситуація змінилася після звернення до обласної бібліотеки, де йому відмовилися видавати книжки без внесення застави, пояснивши це недовірою до переселенців.

У Тернопільській обласній бібліотеці для дітей цю інформацію заперечили, натомість пояснили, що беруть заставу лише за цінні книжки. Відтак колектив 24 квітня, зробив офіційну заяву та звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. 

Колектив Тернопільської обласної бібліотеки для дітей звертається до Вас з приводу оприлюднення неправдивої інформації у Вашому телеграм-каналі та викладеної в офіційному листі до Виконуючого обов'язків начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Володимира Важинського щодо ситуації, що склалась в нашій бібліотеці з сім’єю Посохових. Вкотре категорично та рішуче заявляємо, що даний факт не відповідає дійсності і не підтверджений жодним документом. 3 і 16 квітня читачу було видано 3 книги без застави. Так само відкидаємо й інші звинувачення. Факти щодо дискримінації з нашого боку читачів з інших регіонів України є абсурдними та провокативними. Сподіваємось на справедливу оцінку даної ситуації та просимо спростувати неправдивий факт отримання бібліотекою від читача застави у розмірі 600 гривень, — йдеться у зверненні бібліотекарів до омбудсмена.

Також бібліотекарі просять Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини захисту.

А оскільки ситуація, що склалася після публікації Катерини Посохової в інтернет-мережі, негативно вплинула на репутацію нашої бібліотеки та працівників особисто, то просимо захистити нас від дискримінаційних наклепів та організованого хейту.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео