Тамара Коблик

Операція «Бусик»: омбудсмен засудив деякі методи ТЦК

Представники ТЦК — це посадові особи, які представляють державу, а саме дії держави аналізують в питаннях захисту прав людини

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що представники ТЦК та СП не повинні отримати повноважень “забирати людину в бус”. Про це він заявив в інтерв’ю “Суспільне”.

Омбудсмен пояснив, що різниця між представниками ТЦК та СП і звичайним громадянином України, якого кинули в бус, полягає в тому, що представники ТЦК — це посадові особи, які представляють державу, а саме дії держави аналізують в питаннях захисту прав людини.

Чи повинен громадянин України захищати батьківщину? Так, це, в тому числі норма Конституції. Чи є відповідальність за ухилення? Так. Але тут же аналізується процес мобілізації. Чи є повноваження у ТЦК та СП забирати людину в бус? Ні. Чи треба їм їх давати? Ні. Як посадова особа я повинен міркувати виключно питаннями законодавства, - наголосив Дмитро Лубінець.

Також омбудсмен дав юридичний аналіз першій редакції законопроєкту та розповів з якими зверненнями щодо можливих змін до процесу мобілізації він як омбудсман має справу найчастіше.

Я дав юридичний аналіз першій редакції законопроєкту. На його підставі було багато повідомлень, що якщо його приймуть у такому вигляді, він буде порушувати Конституцію. Мене запросили на закрите засідання профільного комітету. Я висловив побажання і рекомендації. Я категорично проти збільшення повноважень ТЦК та СП і можливої мобілізації людей з інвалідністю. Також треба врегулювати питання догляду за людиною з інвалідністю, питання людей, які отримують другу вищу освіту, і тих, котрі навчаються в аспірантурі. І ще деякі юридичні моменти, що стосуються електронних повісток, електронного кабінету військовозобов'язаного, - сказав Дмитро Лубінець. - Тоді уряд як ініціатор законопроєкту його відкликав. Чи відрізняється друга редакція документа від першої? Так. Чи є там якісь кардинально нові речі? На жаль, не зовсім. Щось врахували, але не на 100%. І головне — чи додаються там потенційно повноваження ТЦК та СП? Так. Я проти цього. В Конституції зазначено, що представники військових підрозділів не можуть брати участь в обмеженні прав і свобод громадян України. В тому числі вони, на мій погляд, не мають права перевіряти документи. У нас для цього є Нацполіція, Нацгвардія, Державна прикордонна служба.

Читайте також: Операція «Нічний бусик»: у Тернополі проводять службову перевірку через конфлікт з працівниками військкомату (відео)

На Тернопільщині двох працівників військкомату судитимуть за катування і побиття чоловіків

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео