Тамара Коблик

Пахне ваніллю з лимоном: у заповіднику на Тернопільщині цвіте «неопалима купина» (фото)

Якщо в сонячний безвітряний день піднести до квітучої рослини запаленого сірника, повітря навколо спалахує гарним голубим або зеленуватим полум’ям – це загоряється ефірна олія. Полум’я не завдає рослині шкоди. Тому і називають її неопалимою купиною

В заповіднику «Медобори» цвіте ясенець білий. Про це написали на сторінці природного заповідника «Медобори» у фейсбуці.

Ясенець білий (Dictamnus albus) – один із своєрідних символів заповідника. Із давніх-давен дійшли до нас перекази про неопалиму купину -  рослину, яка не горить у вогні. Про неї складали вірші і співали пісні.

Неопалимою купиною у нас називається рослина із родини рутових, яка має наукову назву ясенець білий. Його листки справді схожі на листки ясеня, а кореневище світле. Рослина, до 120 см заввишки, має гарні білі з рожево-пурпуровими прожилками квіти, що мають аромат ванілі з лимоном. Зацвітає у травні. Вона густо вкрита залозистими волосками, що виділяють ефірну олію. Якщо в сонячний безвітряний день піднести до квітучої рослини запаленого сірника, повітря навколо спалахує гарним голубим або зеленуватим полум’ям – це загоряється ефірна олія. Полум’я не завдає рослині шкоди. Тому і називають її неопалимою купиною.

Ясенець білий - гарна і цікава, але небезпечна рослина. Ефірна олія, яку вона виділяє, спричиняє болючі опіки. Вони з’являються не одразу, а через 2-3 дні. При сильних опіках виникають пухирі. Загоєння відбувається повільно. В заповіднику «Медобори» зростає на лучно-степових схилах. Красива декоративна та лікарська рослина у Червоній книзі України.

Фото зі сторінки природного заповідника «Медобори» у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео