Тамара Коблик

Палац на Тернопільщині потрапив до Держреєстру нерухомих пам'яток (фото)

Оборонно-фортифікаційний комплекс Язловецького замку вважався «ключем Поділля»

Уряд доповнив Державний реєстр нерухомих пам’яток України об’єктом культурної спадщини національного значення з Тернопільщини. Відповідна постанова була ухвалена Кабінетом міністрів 16 січня 2024 року. Про це пише Главком.

Так, до переліку нерухомих памʼяток увійшов палац (монастир) XVII—XVIII ст., XIX ст. у селі Язловець (Чортківський р-н, Тернопільська обл.).

На Тернопільщині розташована майже третина всіх фортифікаційних споруд України. Один з найпотужніших і найдавніших замків – Язловецький. Оборонно-фортифікаційний комплекс без перебільшення вважався «ключем Поділля».

Язловецький замок – один з найдавніших і найбільш укріплених на Поділлі поряд з Кам’янець-Подільським
 
Язловецький замок – один з найдавніших і найбільш укріплених на Поділлі поряд з Кам’янець-Подільським Фото: glavcom.ua
 
Два палаци на Тернопільщині й Черкащині потрапили до Держреєстру нерухомих пам'яток  фото 1

Довгий час замком володів відомий польський магнат. Він пожертвував ним під монастир і жіночу школу. За часів Радянського Союзу в стінах колишнього замку розмістили лікарню, після чого її переобладнали в санаторій, який діє і зараз. Нині на території колишньої твердині відродили монастир, біля якого можна прогулятися у доглянутому парку.

Фортеця змогла встояти під натиском військ самого легендарного гетьмана – Богдана Хмельницького, адже твердиня була зведена в сприятливому місці, в оточенні звивистої річки
Фортеця змогла встояти під натиском військ самого легендарного гетьмана – Богдана Хмельницького, адже твердиня була зведена в сприятливому місці, в оточенні звивистої річки Фото: glavcom.ua
 
Два палаци на Тернопільщині й Черкащині потрапили до Держреєстру нерухомих пам'яток  фото 2
 
Також до Державного реєстру нерухомих пам’яток України додали палац початку XX ст. у міста Тальне (Звенигородський р-н, Черкаська обл.).
 
Романтичний мисливський замок Шувалових на околиці Тального – гідна альтернатива західноукраїнським замкам для тих, хто не хоче далеко їхати від Києва.
 
Мисливський замок-палац Шувалових у місті Тальне Черкаської області
Мисливський замок-палац Шувалових у місті Тальне Черкаської області Фото з відкритих джерел

Цей мисливський замок був продуманий до дрібниць: від системи кондиціонування повітря для комфорту взимку та влітку, до підземних ходів для непомітності прислуги панів та графів. За радянських часів у замку були технікуми, опісля – музей хліборобства.

Читайте також: На Тернопільщині відреставрують давній костел (фото)

Фото Главком

Вибір читачів за тиждень

Відео