Віра Олександрович

Пам’ять: на честь тернополянина у Києві посадили дерево

Таблиця

Поет-пісняр Сергій Сірий повернувся у рідний Тернопіль. Тепер – назавжди, у камені.

На вул. Броварній, 21 у понеділок, 5 листопада, відбудеться урочисте відкриття меморіального знаку пам’яті нашого знаного земляка. Початок - о 12 годині.

Нагадаємо, Сергій Сірий - заслужений діяч естрадного мистецтва України, автор двох збірок інтимної лірики «Твоє тіло – наркотик», «Пожежа тіл» (остання увійшла до рейтингу кращих поетичних книжок України 2006 р. - прим.), а також - прозової містичної мелодрами «Йар навиворіт, або Кохання в чужому тілі», за сюжетом якої нині в Канаді готують мюзикл. Окрім того, він - автор більш як 200 пісень, чимало з яких стали хітами або «візитівками» знакових пісенних конкурсів («Терен» писав про це ТУТ і ТУТ прим.). Помер Сергій Сірий після важкої хвороби у грудні 2017 р. У неділю, 11 листопада, йому виповнилося б тільки 59.

До речі, за життя письменник двічі ставав лауреатом престижного міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», а після смерті його «коронували» ще тричі. Так, його пісня-реквієм «Чорний ворон», приурочена захисникам України на східному фронті, отримала спеціальну відзнаку «Коронації слова-2018», а дві пісні для дітей вибороли одразу «золото» і «срібло» на «автономії» «Коронації слова-2018» - «Молодій КороНації-2018». Тож на честь тернопільського митця у Києві, на вул. Івана Мазепи нині зростає дерево його пам’яті. Перелік знакових творів тернопільського митця можна продовжувати…

Громадська ініціатива тернопільських журналістів встановити меморіальний знак митцю Сергію Сірому отримала підтримку у міської влади. Рішення про встановлення меморіального знаку на будинку, де жив знаний письменник і журналіст, прийняли ще у квітні. Ескіз створив художник Микола Пилипович, а задумане майстерно втілив у камені інший тернопільський митець Зіновій Кіпибіда.

Фото, надане Галиною Сірою

Вибір читачів за тиждень

Відео