Віра Олександрович

Пацієнтів з онкологією на Тернопільщині повинні обстежувати безкоштовно у трьох лікарнях

Обстеження

Діагностика і лікування онкологічних хвороб входять до Програми медичних гарантій і є безоплатними для пацієнтів. Причому такі вартісні методи діагностики, як МРТ і КТ, — у пакеті хіміотерапевтичного лікування.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я, а також уточнили: на Тернопільщині такі умови повинні виконувати у 3-х медичних закладах.

- За хіміотерапевтичне лікування дітей і дорослих у стаціонарних та амбулаторних умовах у медзакладах, що підписали відповідні пакети із НСЗУ, пацієнти платити не повинні, - стверджують у МОЗі. - За лікування таких пацієнтів лікарням платить НСЗУ.

Наприклад, у 2021 році за пакетом хіміотерапевтичного лікування заклади отримали 1,3 млрд грн. Загалом хіміотерапевтичне лікування, як кажуть фахівці, включає всі необхідні інструментальні дослідження пацієнтам із підтвердженим онкологічним діагнозом, зокрема й: - магнітно-резонансну томографію (у тому числі з внутрішньовенним контрастуванням); - рентгенологічні дослідження, у тому числі комп’ютерна томографія (із внутрішньовенним контрастуванням). Додамо, МРТ і КТ безоплатні для пацієнтів із клінічно і морфологічно встановленим діагнозом злоякісного новоутворення у сотні закладів у всіх регіонах України. Цей перелік із розташуванням розмістили на дашборді НСЗУ, у фільтрі Напрям оберіть «Онкологія», Група послуг — «Хіміотерапевтичне лікування». І на Тернопільщині таких закладів 3: - КНП «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» Тернопільської облради; - КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Тернопільської міськради; - КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської облради. До речі, що ще пацієнт отримує безоплатно під час хіміотерапії, можна побачити у вимогах ПМГ (п. 26, файл Специфікація). Щоб отримати лікування у межах пакету “Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах”, у тому числі - і безоплатне КТ, МРТ, пацієнту потрібне електронне направлення. Його пацієнтам із встановленим онкодіагнозом видає лікуючий лікар. Довідка. Якщо у медзакладі у пацієнта вимагають гроші за послуги, які є безоплатними, залишайте скаргу головному лікарю медичного закладу, а також надсилайте в НСЗУ. Як це зробити, докладно - в інформації за посиланням.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео