Орест Сарматський

Печери Тернопільщини, можливо, отримають опіку ЮНЕСКО

Mramornaya-peshhera-e1411065191776 (1)

Україна пропонує внести до переліку об'єктів ЮНЕСКО унікальні печери Тернопільщини. У Тернопільській області розташована система печер і серед них найбільша у світі гіпсова печера Оптимістична.

Україна пропонує внести їх до об'єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.  Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак у ході робочого візиту на Тернопільщину, інформує сайт міністерства.

– Тернопільщина відома всьому світу своїми унікальними природними об'єктами. Подібної систем печер більше немає на європейському континенті. Схожі печери є тільки на території Сполучених Штатів Америки. Думаю, нікого не треба переконувати, що такі об'єкти природи насправді належать не одній країні, а є природним багатством людства, тому ми ініціювали занесення тернопільських печер до об'єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО, – розповів Остап Семерак. 

За його словами, Мінприроди вже провело попередні консультації з Інститутом геологічних наук України, до цього процесу залучено органи місцевої влади, спелеологів. Передбачається створення робочої групи, яка формуватиме пропозиції для занесення цієї унікальної мережі печер до попереднього списку об'єктів ЮНЕСКО.

Попередньо планується внесення до цього списку печери Оптимістична, довжина розвіданих ходів якої сягає 214 км. До речі, ця печера включена до Книги рекордів Гіннеса як найбільша в світі гіпсова печеру і як друга за загальною довжиною печерних ходів у світі. Ця печера поступається лише печерній системі Мамонтова-Флінт-Рідж у США.

Нагадаємо, що система печер Тернопільщини налічує більше сотні печер. Серед них: Озерна (Блакитні озера) – 83 кілометри 400 метрів, Млинки – 14 кілометрів 330 метрів, Вертеба – 7 кілометрів 820 метрів і багато інших. Усі вони за ініціативи Мінприроди можуть увійти до переліку всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео