Ростислав Фук

Підозрюваний у державній зраді житель Тернопільщини просив відпустити його з-під варти

Як встановило досудове слідство, чоловік передавав російській фсб інформацію про розташування електропідстанцій на Тернопільщині і Хмельниччині

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу підозрюваного у державній зраді про обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою строком до 24 березня, без визначення розміру застави. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду.

Нагадаємо, 20-річний підозрюваний за винагороду співпрацював зі спецслужбами держави-агресора. Із 31 серпня 2022 року по 26 січня 2023 року він пересилав зі свого смартфона через телеграм співробітнику фсб російської федерації інформацію про місця розташування і характеристики електропідстанцій, розташованих на території Тернопільської та Хмельницької областей, з метою нанесення збройними силами росії ракетних ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, що надійшли на розгляд до Тернопільського апеляційного суду, досудовим розслідуванням чоловікові оголосили підозру за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада). Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років або довічно, з конфіскацією майна.

Не погодившись із обраним йому запобіжним заходом, підозрюваний подав апеляційну скаргу та просив ухвалу суду першої інстанції скасувати і винести нову, якою вимагав помістити його під домашній арешт або визначити розмір застави. Обґрунтовуючи свої вимоги, зазначив, що у скоєному щиро розкаявся та співпрацює зі слідством. Також просив врахувати, що опікується матір'ю, яка є інвалідом 2-ої групи і потребує його фізичної допомоги.

Перевіривши матеріали кримінального провадження та детально проаналізувавши доводи апеляційної скарги, судді прийшли до висновку, що суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване та вмотивоване рішення і підстав для його скасування немає. Твердження підозрюваного про щире каяття та співпрацю зі слідством не спростовували висновків слідчого судді, що, враховуючи тяжкість покарання, яке загрожує Владиславу К., та відомості про його особу, на даному етапі досудового розслідування більш м'який запобіжний захід не зможе забезпечити належної процесуальної поведінки підозрюваного і буде недостатнім для запобігання ризикам, визначеним ст. 177 КПК України, – йдеться в повідомленні.

Також безпідставними визнали доводи апелянта, що його матір як інвалід 2-ї групи потребує фізичної підтримки, оскільки надана стороною захисту письмова інформація Департаменту охорони здоров'я Хмельницької ОВА від 7 березня 2018 року лише підтвердила факт призначення їй другої групи інвалідності. Однак даних, що вона на даний час потребує постійного стороннього догляду і не має підтримки від інших членів сім'ї чи родичів довідка не містить і в матеріалах провадження такі відомості відсутні. Крім того, захворювання матері підозрюваного не зменшує обсяг встановлених у цьому випадку ризиків.

Стосовно прохання підозрюваного визначити його розмір застави, колегія суддів вказала, що, відповідно до абзацу 8 частини 4 статті 183 Кримінального процесуального кодексу України, під час дії воєнного стану при застосовуванні в цій справі запобіжного заходу у виді тримання під вартою слідчий суддя, керуючись статтями 177 та 178 цього Кодексу, правомірно не визначив розмір застави.

З урахуванням наведеного колегія суддів апеляційну скаргу підозрюваного залишила без задоволення, а ухвалу слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 28 січня 2023 року – без змін.

Фото Тернопільської обласної прокуратури

Вибір читачів за тиждень

Відео