Ростислав Фук

Підприємці Тернопільщини сплатили до бюджетів майже 260 млн грн акцизного податку

Це на 33,3 млн грн більше від очікуваних надходжень, кажуть податківці

Упродовж 2023 року підприємці Тернопільщини спрямували до державного бюджету 164 млн грн акцизного податку з вироблених в Україні товарів. Про це повідомили у секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби області.

Як ідеться в повідомленні, це на 33,3 млн грн більше від очікуваних надходжень.

До слова, на Тернопільщині області здійснюють діяльність 18 підприємств-виробників підакцизної продукції, які є платниками акцизного податку до державного бюджету.

Структуру акцизного податку до державного бюджету складають надходження від виробництва горілчаної продукції – 141,1 млн грн, виробництва пива – 20,5 млн грн, виробництва спирту – 2,4 млн грн, від виробництва електроенергії – 0,03 млн грн та від виробництва виноробної продукції – 0,03 млн гривень.

До місцевих бюджетів області надійшло 95,3 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Зокрема, 62,1 млн грн надійшло від продажу алкогольних напоїв, 31,4 млн грн – від продажу пива та 1,8 млн грн – від реалізації тютюнових виробів.

Нагадаємо, що відповідно до норм Бюджетного кодексу акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, зараховується до міських, селищних, сільських бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад, – йдеться в повідомленні.

Ставка цього податку визначена в розмірі 5 відсотків із кожної одиниці проданої алкогольної продукції чи тютюнового виробу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео