Віра Олександрович

По 10 тисяч гривень у Тернополі отримали: ректор, гімнастка і головна освітянка міста (фото)

Премія

Номінантів премії імені першого бурмістра-українця у Тернополі Володимира Лучаківського традиційно визначили з нагоди Дня місцевого самоврядування. Це свято припало саме сьогодні, 7 грудня.

Урочистості відбулися в Українському домі «Перемога». Саме там традиційно відзначили кращих у трьох номінаціях: «Майбутнє створюється сьогодні», «Формування позитивного іміджу міста» і «Культурно-мистецькі, наукові та інноваційні досягнення».

Нагадаємо, заявку про кандидата на премію цьогоріч можна було подати аж до 26 листопада, адже спершу тернополяни особливу активність не проявляли. 

- Премія присуджується з метою вшанування пам’яті першого українського бургомістра Тернополя Володимира Лучаківського і відзначення жителів громади, які доклали вагомих зусиль до інноваційного, технологічного, наукового, суспільного, громадського, культурного розвитку та формування позитивного іміджу Тернополя, - підкреслює міський голова Сергій Надал. - Винагорода кожному із номінантів становить 10 тисяч гривень.

Отже, у номінації «Майбутнє створюється сьогодні» переміг член-кореспондент Академії медичних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор, ректор Тернопільського національного медичного університету ім. І. Горбачевського Михайло Корда.

Pasted into
Pasted into

Найкраще формує позитивний імідж міста, на думку оргкомітету премії, - заслужений майстер спорту України зі спортивної гімнастики, чемпіонка Європи в командній першості, чемпіонка Європейських ігор у вільних вправах, дворазова бронзова призерка Юнацьких Олімпійських ігор, яка здобула перемоги і нагороди в Марокко, Бразилії, Білорусі, Болгарії, Франції, Німеччині, Австралії, Туреччині та Угорщині, - Анастасія Бачинська.

Pasted into
Pasted into

У номінації «Культурно-мистецькі, наукові та інноваційні досягнення» цьогоріч відзначили висококваліфікованого управлінця, умілого педагога, талановиту начальницю, під керівництвом якої реалізували низку успішних освітянських, культурних і соціальних проектів на місцевому, всеукраїнському і міжнародному рівнях, депутата Тернопільської міської ради 4-х скликань – Ольгу Похиляк.

Pasted into
Pasted into

До речі, торік премією ім. Володимира Лучаківського у розмірі 10 тис. грн відзначили: Дмитра Малярчука у номінації «Майбутнє створюється сьогодні», Галину Щигельську у номінації «Формування позитивного іміджу Тернополя» і Христину Білінську у номінації «Культурно-мистецькі, наукові та інноваційні досягнення». Лауреатами також були: Андрій Фик, Галина Литвинюк, Юрій Матевощук, Марія Баб’юк, Тарас Ковальчук. 

Довідка. Володимир Лучаківський – український громадський діяч, письменник, перекладач, адвокат. Народився 19 березня 1838 р. у с. Ременів, нині - Кам'янка-Бузького району Львівщини в сім'ї священика УГКЦ о. Дмитра Лучаківського. Хлопчиком разом із батьками переїхав у с. Довжанка. Там його батько був парохом. Після закінчення Тернопільської державної (класичної) гімназії навчався на правознавчому факультеті Львівського університету. У 24 роки став єдиним адвокатом у Тернополі. У 1896 року став першим українцем-бургомістром Тернополя. Саме за Лучаківського в Тернополі вперше з'явилося електричне освітлення, телефон, водогін. Окрім того, він був співорганізатором українських товариств у місті: «Міщанське братство», «Приятелі музики», філії товариства «Рідна школа». Як бургомістр зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою, залучав їх до культурного життя Тернопілля. Помер В. Лучаківський 19 квітня 1903 р. Похований у Тернополі на Микулинецькому кладовищі.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео