Ростислав Фук

Поліцейські Тернопільщини припинили діяльність реабілітаційних центрів у трьох областях, де насильно утримували людей (фото, відео)

Людей «лікували» від наркологічної та алкогольної залежності

Викрадення людей та незаконне позбавлення волі інкримінують слідчі-детективи п'ятьом людям. Організована злочинна група впродовж кількох місяців примусово оформляла потерпілих в реабілітаційні центри, повідомляють у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Як ідеться в повідомленні, все це проводилося під «маскою» допомоги людям із різного роду залежністю.

Документувати незаконну діяльність правоохоронці почали ще у листопаді 2022 року.

За словами керівника міграційної поліції Олександра Буняка, у ході розслідування з'ясувалося, що житель Вінниччини організував на території трьох областей реабілітаційні центри з лікування наркологічної та алкогольної залежності. Клієнтів-пацієнтів шукав через оголошення.

Допомагали «лікувати» людей четверо спільників, які свого часу також зловживали наркотиками та алкоголем.

Проте родичам зловмисники розповідали, що у їхніх центрах працюють висококваліфіковані лікарі, які гарантують стовідсоткове позбавлення від залежностей. Пацієнтів, які не погоджувалися їхати у реабілітаційний центр, вивозили силою. У закладі люди проживали по п'ятеро у кімнатах. На вікнах були решітки без ручок, а двері завжди зачинені. На вулицю підопічні могли виходити лише під наглядом працівників. Телефоном користуватися їм не дозволяли, – кажуть поліцейські.

Коли ж родичі телефонували у центр, то підозрювані надавали їм неправдиву інформацію і запевняли, що все гаразд, але потрібен ще час.

Свої послуги підозрювані оцінювали від 8 до 20 тисяч гривень на місяць.

Зібравши достатню доказову базу правоохоронці провели одночасно в трьох областях України 10 обшуків. Правоохоронці виявили та вилучили автомобілі, наліпки з оголошенням, чорнову бухгалтерію та записи з клієнтською базою.

Усім членам групи оголосили підозру відповідно до частини 3 статті 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені організованою групою, або такі, що спричинили тяжкі наслідки) ККУ, а це - позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років. Триває слідство.

Фото поліції Тернопільської області

Вибір читачів за тиждень

Відео