Помер легендарний воїн УПА, що воював на Тернопільщині (фото)

vasyl

Легендарний воїн УПА, розвідник, тереном якого була Шумщина, Василь Маркович Кирилюк, відомий як «Ясен» помер сьогодні у Рівному на 97-ому році життя. Він був головою Рівненської обласної організації «Братства вояків УПА» ім. Романа Шухевича, а також мав звання «За заслуги перед містом» І ступеня. 

Про смерть Василя Кирилюка повідомляють у соцмережах.

– Помер ветеран УПА Василь Кирилюк «Ясен». Він був учасником Гурбенського бою. Був в'язнем сталінських таборів. Вічна пам'ять, – пише  Анатолій Василюк.

Довідка:

Василь Кирилюк народився 28 листопада 1924 у селі Дермань Друга на Рівненщині. Відомий під час військової служби в УПА як «Ясен». Відмовившись їхати на роботу до Німеччини, 1942 року перейшов на нелегальне становище в ОУН, до юнацької сітки, котра займалась пошкодженням німецьких телефонних мереж, розвідкою та зв'язком між підрозділами.

В 1943 році був залучений до розвідки УПА, його тереном був південь Рівненщини та Шумський район Тернопілля.

Брав участь в бою з німцями 30 травня 1943 року в с. Майдан Дубенського району та біля села Буща Здолбунівського району і села Точевики Острозького району в серпні того ж року. У липні 1943 року брав участь в захисті населення від совєцьких диверсійних загонів. Брав участь в боях із військами НКВД в квітні 1944 року біля сіл Данилівка Острозького району та Гурби. Вийшовши із оточення загонами НКВД, захищали населення від мародерів з НКВД на межі Рівненської, Хмельницької та Тернопільської областей. В серпні 1944 року був учасником рейдуючих загонів УПА на Хмельниччин

Арештований в 1944 році. У грудні того ж року, разом з іншими в'язнями висланий до таборів Сибіру.

В 1949 році, після відбуття покарання йому дозволили повернутись на Рівненщину.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео