Ростислав Фук

Понад 200 сортів винограду: подружжя з Тернопільщини виготовляє крафтове вино (фото)

На початках подружжя Українців виготовляло  90 літрів вина, тепер – понад тисячу літрів

Більш як двісті сортів винограду, вісімнадцять сортів яблунь, а ще сливи, груші, абрикос, черешні, ожина, смородина, малина і червона калина. Це все – садова колекція Лесі та Михайла Українців із Чорткова, пише Сільський Господар.

Розповідаючи про улюблену справу, якою подружжя займається вже одинадцять років, Леся Українець згадує Італію. До цієї країни вона, як і багато наших жінок, поїхала на початку двохтисячних. Там працювала у сім’ї, господар якої займався виноградарством.  

Сеньйор Ельвіо навчив мене і виноград садити, і вино робити, – розповідає пані Леся. – Він дуже хотів, щоби в нас у Чорткові був свій виноградник. Ельвіо часто спілкувався з моїм чоловіком Михайлом по скайпу, ділився своїм досвідом і агітував нас обох посадити сонячну лозу. Він спеціально поїхав зі мною на ринок і допоміг вибрати кілька виноградних кущів, які Михайло посадив біля нашої хати.

Жінка каже, коли їхала у відпустку додому, то після повернення сеньйор щоразу запитував, чи вже придбали земельну ділянку для саду. Однак на той час всі пошуки були безуспішні, тому що виноград не буде рости у будь-якій місцевості.

Він любить світло і тепло. Йому потрібна сонячна ділянка, захищена від вітрів. Та одного дня Михайло зателефонував мені до Італії і сказав, що має для мене сюрприз: він таки знайшов необхідну ділянку і посадив 120 яблуньок. Словами не передати, яка я була щаслива. Шкода лише, що сеньйор Ельвіо не почув цієї приємної звістки, бо передчасно пішов із життя через важку недугу, – пояснює Леся Українець.

Леся Українець

Повернувшись до України, пані Леся повністю присвятила себе садівництву. Щосезону разом із чоловіком вони збирають високі врожаї груш, абрикос, черешні, малини, смородини, ожини. Лише яблунь вісімнадцять сортів – літніх і зимових. Серед найпопулярніших – Айдаред, Ренет Симиренка, Ремо, Чемпіон, Фуджі, Пінова. Плоди деяких зимових сортів зберігаються свіжими аж до червня. 

Біля саду господиня посіяла квіти. Та найбільше у саду Українців – винограду. Понад тисячу кущів. 60 промислових сортів і 160 технічних, які господарі переробляють у вино.  

Доглядають сад і виноградник Українці удвох. Усі виноградні премудрості подружжя освоює самотужки, багато інформації черпають на інтернет-форумах, вчаться й на власному досвіді.  

Виноград – доволі своєрідна культура, – каже пан Михайло. – Один і той самий сорт на різних ділянках може проявитися по-іншому. Тому вибираємо тільки найпродуктивніші різновиди. Серед наших столових улюбленців – сорт Преображення, Байканур, Аватар, Рататуй, Талісман, Антоній Великий. Є й такі сорти, які не виправдали наших сподівань. Тому ми їх позбуваємося і садимо  нові.  

Нинішнім урожаєм господарі задоволені. Тепер починають готувати рослини до зими. Всі без винятку виноградні кущі вони укривають, прикопуючи землею.  

Навіть сорти, які витримують мінус сорок градусів, укриваємо, – каже чоловік. – Деревина не боїться морозів, а от бруньки можуть постраждати. Тому ми й навесні не поспішаємо знімати укриття. Робимо це лише після весняних приморозків. Після цього підв’язуємо лозу і обробляємо мідними препаратами. Упродовж сезону підживлюємо, захищаємо від хвороб і шкідників, а також боремося із бур’янами. Жодних гербіцидів при цьому не застосовуємо. З цими горе-рослинами чудово допомагає впоратися мотокоса.  

У Чорткові та на його околицях подружжя Михайла і Лесі Українців знають як досвідчених виноробів. Їхніми напоями смакують і жителі за кордоном.  

Комусь подобається червоне вино, комусь біле, а для нас усі види улюблені: чи то Совіньйон, чи Каберне, Йоханітен чи Цитронний Магарача, – каже пан Михайло. – На початках ми виготовляли 90 літрів вина, тепер – понад тисячу літрів. Наше вино, крім того, що дуже смачне, ще й корисне, бо воно – своє, натуральне, виготовлене без цукру. У нас із дружиною є добра традиція щодня до вечері випивати невеличкий келих вина. Воно зміцнює судини, покращує роботу серця, усуває важкість шлунка, посилює апетит. 

Майже все необхідне устаткування для виробництва вина пані Леся привезла з Італії. Цього року господарі придбали холодильну установку, призначену для зберігання вина. 

Як не дивно, але ми не маємо винної колекції, тому що вино дуже швидко розходиться, – каже пані Леся. – Та й потрібні були певні умови для зберігання. Тепер, сподіваємося, у нас буде вино з великою витримкою. А поки що переробляємо цьогорічний урожай. Тепла нинішня осінь налила рясні грона солодким соком. Тому напій, без сумніву, буде смачним, якісним і ароматним. 

У Чорткові та на його околицях подружжя Михайла і Лесі Українців знають як досвідчених виноробів

Авторка: Марія Безкоровайна

Фото Сільського Господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео