Ростислав Фук

Пошкоджено 48 будинків та 403 квартири: у Чорткові назвали остаточні збитки від ракетних обстрілів

Власники 280 квартир звернулись до міської ради по фінансову допомогу

1 млн 271 тис. перерахували з бюджету Чортківської громади для допомоги постраждалим від ракетних обстрілів міста 11 червня. Про це повідомили на сторінці Чортківської міської ради.

Внаслідок вибухів пошкоджено 48 багатоквартирних будинків та 403 квартири у них. Власники 280 квартир звернулись до міської ради із проханням фінансово допомогти задля усунення наслідків обстрілів: замінити вікна, двері, полагодити покрівлю тощо.

720 тисяч отримали власники квартир будинку, який найбільше зруйновано, що на вул. Ст.Бандери, 62А; 372 тис. грн – виплачена допомога за пошкоджені вікна. Ще 179 тис. грн вартувало експертне обстеження стану чотирьох будинків, що були в епіцентрі вибуху.

По 10 тисяч гривень із бюджету громади виплатили людям, котрі внаслідок вибуху отримали поранення. Загалом – 310 тисяч.

Згідно з висновком експертів, 70% першого будинку з ОСББ «П’ятачок» зазнали суттєвих пошкоджень. Там потрібно провести капітальний ремонт покрівлі, демонтувати частину поверхів та встановити бандажні з тяжами кріплень торцевої південної самонесучої стіни до повздовжніх несучих, а також повністю замінити двері та вікна.

Три інші багатоповерхівки зазнали пошкоджень на 38%, 24% та 19% відповідно до розташування. У другому будинку також необхідний капітальний ремонт даху, для решти – поточний.

Допомагає постраждалим чортків’янам також благодійна організація «Посмішка ЮА». Кожен постраждалий отримає одноразову матеріальну допомогу від організації у розмірі 6 600 грн. Станом на 20 липня вже 158 родин отримали кошти, загальна сума – 3 млн 461 тис. грн. Ще 137 сімей отримають гроші найближчим часом.

На початку липня понад 350 тисяч гривень переказали на ОСББ, до яких входять чотири найбільш пошкоджені багатоповерхівки, із рахунку благодійного фонду Марії Горбаль, куди надсилали кошти всі небайдужі. Велику частину від суми вдалось зібрати завдяки тому, що працівники міської ради та всі освітяни громади перерахували свій одноденний заробіток для відбудови житла чортків’ян.

Нагадаємо, 11 червня російські війська ракетними ударами обстріляли Чортків. За медичною допомогою звернулися 23 людини, серед них – 12-річна дівчинка.

Фото Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео