Віра Олександрович

Прапор, який встановили у Кременці, видно навіть у Почаївській лаврі (фото)

Основне

У День Державного Прапора у Кременці, точніше - на горі Бона встановили особливий національний рекорд.

Цей факт збурив частину громадськості ще до початку урочистостей, на етапі бетонування основи споруди. Дехто закидав організаторам свята, що вони «руйнують історичну пам’ятку». Особливо активними були ці дискусії у соціальних мережах.

- Справа в тому, що це – давня моя мрія. Я хотів, щоб Тернопільщина так відзначилася, - каже голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко. – Там - унікальне місце, одна із найвищих точок в області. Великий прапор там дуже пасував. До речі, встановлений стяг тепер навіть чудово видно усім із Почаївської лаври. Перед їхніми очима тепер завжди буде майоріти синьо-жовтий прапор!

11
11

Отже, висота гори Бона - 397 метрів над рівнем моря. І саме там встановили флагшток, заввишки 35 метрів. За цим співвідношенням - щодо рівня моря та висоти прапора – Кременець і встановив загальноукраїнський рекорд.

- Врешті-решт мені особисто вистачило сили і знайшлися люди, що долучилися до втілення мрії, - додає очільник краю. – Фактично, більшість фінансового тягаря взяв на себе наш із дружиною благодійний фонд. Я бачив, наскільки люди того дня були задоволені. Емоції ніхто не приховував.

За його словами, флагшток на Замковій горі встановили з метою популяризації українських цінностей, об’єднання людей навколо наших символів, а також для створення позитивного іміджу для Тернопілля і прикладу для громад всієї України.

- Відтепер усі, хто проїжджатиме Кременцем, матиме змогу споглядати, як на величній горі майорить синьо-жовтий стяг, – наголошує Михайло Головко. – Це – дуже красиве видовище! Сподіваюся, його оцінять навіть майбутні покоління.

33
33

До критики з боку опонентів пан Головко ставиться нормально. Мовляв, за свою політичну кар’єру він уже до цього звик. Утім, закиди активістів про знищення пам’ятки архітектури очільник категорично відкинув.

- Це простіше - критикувати і нічого не робити, - зауважує він. – Набагато важче знайти кошти і створити подібну «родзинку». Я вже не кажу про «паперові» труднощі, з якими ми стикнулися. Усі ті дурнуваті звинувачення, як кажуть у народі, не коштують і виїденого яйця. Дозволи у нас всі є. Хоча отримати їх було дійсно непросто. Що цікаво, мури фортеці «належать» Державному історико-архітектурному заповіднику, а сама земля мала б бути у володінні громади. Хоча документів про це досі немає…

Він підкреслив, що флагшток, встановлений у Кременці (на відміну від тернопільської конструкції – прим.), виготовив український виробник. До того ж, це підприємство встигло все виконати у дуже стислі терміни.

- Заперечень ні від екологів, ні від інших інстанцій ми не отримали, - додає він. – Там (у соціальних мережах – прим.) писали про якісь пошкодження… Насправді, це – повна маячня. Флагшток встановили там, де колись, за часів Союзу височіла стара радіовишка. До того ж, конструкцію належно укріпили, адже у ту яму залили близько 80 тонн бетону. Тобто ми, навпаки, впорядкували ту місцину, зробили її кращою. Адекватні люди це оцінили належно.

22
22

До речі, ще під час урочистостей прапор освятили місцеві священики. Також принагідно під час свята очільник краю відзначив грамотами, подяками та цінними подарунками низку жителів Тернопільщини. Окрім того, відбулася патріотична хода на Замкову гору. Фото з сайту Тернопільської обласної ради 

Вибір читачів за тиждень

Відео