Представники місії USAID допоможуть реалізувати проекти у новостворених громадах Тернопільщини

Особливості втілення адміністративно-територіальної реформи в області та можливості втілити проекти у майбутніх новостворених громадах обговорили під час зустрічі голова Тернопільської ОДА Степан Барна і директор місії USAID в Україні Джед Бартон.

Очільник області подякував представникам USAID (Регіональна Місія Агентства США з Міжнародного Розвитку) за активну співпрацю та впровадження важливих для розвитку області проектів, прикладом яких є успішна реалізація проекту «Лідерство в економічному врядуванні».

«Ми впроваджуємо адміністративно-територіальну реформу – найважливішу складову реформування країни в цілому, - зазначив Степан Барна. – В області це відбувається прозоро та добровільно. Остаточному варіанту поділу передують численні дискусії за участі представників громадських організацій, депутатів місцевих рад, усіх бажаючих взяти участь в обговоренні краян. Такі дискусії провели в усіх районах, за потреби їх організовуватимуть повторно. Люди самі проявляють ініціативу і розуміють значення реформи, яка аж ніяк не веде до вимирання села, а навпаки - до перспектив його розвитку. Адже після об"єднання громад на їх території розпочнеться впровадження ефективних проектів».

На реалізацію таких проектів з державного фонду регіонального розвитку для нашої області виділили 102 млн. грн. Насамперед кошти будуть спрямовані для новостворених громад задля забезпечення доступності та оперативності надання послуг населенню, розвитку малого та середнього бізнесу, здобуття досвіду в країнах Європи та США.

«У планах - втілення проектів щодо проведення навчань для працівників ЦНАПів, а також вдосконалення матеріально-технічного забезпечення цих центрів, - додав Степан Барна. - Також будемо впроваджувати систему електронного урядування, що забезпечить оперативне вирішення проблем жителів області та водночас суттєво зекономить ресурси громад. Важливими будуть і освітні проекти для бізнесменів області, під час яких вони зможуть здобути досвід за кордоном. Крім того, ми плануємо створити в облдержадміністрації відділ фандрайзингу, представники якого будуть займатися пошуком інформаційних ресурсів щодо функціонування соціальних, економічних, екологічних та інших проектів у США та у країнах Європи для успішного втілення їх в області».

Джед Бартон висловив готовність підтримати подібні ініціативи. Для цього представникам USAID потрібно вивчити ситуацію в області та сформувати  чітке бачення майбутніх проектів, які ефективно працюватимуть у конкретних  громадах.

«Подолання корупції та зміна системи урядування є ключами успіху для України. Реалізувати цих два елементи допоможе територіально-адміністративна реформа. Впровадження її означатиме здобуття громадою прав, а також усвідомлення нею власної відповідальності за благополуччя краю, - зауважив Джед Бартон. – У нас вже є певні напрацювання щодо втілення озвучених сьогодні проектів, вони потребують вдосконалення з урахуванням зміни ситуації в країні. На даний час в Україні влада, яка сприяє проведенню ефективних реформ, тому я впевнений - у нас буде широкий вектор для втілення спільних ідей, зокрема і на території Тернопільщини».

Довідково:

Регіональна Місія Агентства США з Міжнародного Розвитку (USAID) працює в Україні, Білорусі та Молдові з 1992 року. Головною метою агентства є допомога цим країнам під час переходу до демократії та ринкової економіки. Незважаючи на унікальність проблем розвитку цих країн, програми Місії зосереджені на таких напрямках, як демократизація сфер управління, економічний розвиток та соціальна допомога.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео