Тетяна Бакай

«Приємно побачити себе на великому екрані»: враження тернополян, які знялися у масових сценах «Довбуша» (фото)

Актори масовок діляться у соцмережах фотографіями зі зйомок. А тернопільські глядачі можуть впізнавати своїх знайомих у фільмі та шукати їх прізвища в титрах 

Чимало жителів Тернопільщини взяли участь у масовках під час зйомок пригодницько-історичного фільму “Довбуш”. Після прем’єри актори масовки діляться враженнями і фотографіями зі зйомок у соцмережах. Серед них тернополяни Олександр Сохацький і Михайло Урбанський, які зіграли ролі гуцулів у сцені, яку знімали в дворі Збаразького замку. Як це бути в епіцентрі масштабних зйомок, вони розповіли Терену.

Зауважимо, що зйомки сцени біля замку на Тернопільщині відбулися ще у липні 2021 року. Однак згідно з вимогами режисера, фото зі знімального майданчика можна оприлюднювати вже після того, як фільм вийде на великий екран. 

Потрапили на зйомки за оголошенням

Олександр Сохацький знімався у масовій сцені “Довбуша” разом з донькою Анастасією.  

Нас можна побачити у сцені, коли відбувалася страта Івана Довбуша біля замку. Ми як прості гуцули стояли та дивилися за усім, що відбувається, - розповів Олександр Сохацький.

Олександр Сохацький знімався у масовій сцені “Довбуша” разом з донькою Анастасією.  

Олександр з донькою потрапили на зйомки, прочитавши оголошення у соцмережах про пошук акторів для масовок. Вирішили зателефонувати та записатися на кастинг. 

Нам передзвонили і повідомили коли та куди потрібно підійти. Перший день ми їздили на примірку костюмів у Збараж, а вже наступного дня розпочалися зйомки, - пригадує тернополянин.

Олександр Сохацький вражений роботою художниць з костюмів та команди костюмерів.

Я був одягнений у штани, сорочку, ремінь, піджак та шапку, а доньці підібрали полотняну сорочку та пальто, а ще заплели гарну косу. Вона займається виготовленням прикрас, то ще мала власну нагрудну прикрасу. Неймовірні, неперевершені та правдиві костюми!  - не стримує захоплення актор.

Цікаво бачити своє прізвище у титрах

На одному знімальному майданчику було близько 250 людей, задіяних у процесі. Тільки з Тернополя їхало 4-5 автобусів з учасниками. І хоч усіх було дуже багато, робота була злагоджена, тому враження у Олександра Сохацького залишилися лише позитивні. 

Тернополяни, які знімалися у масових сценах, вражені костюмами, які були продумані до найменших деталей

Найперше, що вразило - це велика кількість знайомих людей, що дало змогу зробити атмосферу невимушеною. Це не перший мій досвід зйомок, але було дуже цікаво побачити себе на великому екрані. А ще приємніше зустріти своє ім’я у титрах в кінці фільму, - каже Олександр Сохацький.  

Фільм було знято ще до повномасштабного вторгнення, однак сьогодні він особливо актуальний. 

Це мав бути історичний фільм і ніхто й подумати не міг, що зовсім скоро він стане таким доречним для українців. Це дійсно фільм, який дивитимуться в усьому світі та цитуватимуть його героїв. Дивлячись його, по тілу проходять мурашки, - каже актор.

Відчув себе справжнім гуцулом

У масових сценах “Довбуша” знявся і тернопільський фотохудожник Михайло Урбанський. 

На момент, коли розпочалися зйомки фільму, я вже мав досить добрий досвід зйомок в кіно. Також довелося попрацювати і режисером. Тож коли дізнався про можливість знятися у фільму Олеся Саніна, без вагань зібрався і разом зі співробітницею вирушив у Збараж, - пригадує чоловік.

Михайло Урбанський (в центрі) у ролі гуцула 

Зйомки фільму припали на спекотний липень. То ж витримати багато годин у важких гуцульських костюмах було непросто, але воно того варте, зазначає Михайло Урбанський. Загалом весь процес був дуже цікавий і чітко спланований. 

Моя співробітниця була одягнена в хустку, що захищала її голову від сонця, але от обличчя добряче засмагло. Були епізоди, де потрібен був мокрий камінь, то ми вручну поливали його водою, бо від спеки він був просто гарячим, - пригадує актор. 

Михайло був одягнений у пальто з досить колючої тканини, яке у спеку  ставало не дуже приємним до тіла. Однак загалом образ йому дуже сподобався. Каже, що відчув себе справжнім гуцулом. 

Все було продумано до найменших деталей. Лляна сорочка, шкіряні ремінь і сумка, на яких було видно дуже делікатну ручну роботу. Найбільше сподобався капелюх, який справді виглядав як у опришків, - каже пан Михайло.

Чоловік додає: сюжет фільму переплітається із теперішніми подіями в Україні, тому на нього варто дивитися через призму сьогодення. 

Нагадаємо, нещодавно на прем’єру фільму “Довбуш” до Тернополя приїжджали режисер Олесь Санін і актори. Зокрема, Олексій Гнатковський, який зіграв брата Олекси Довбуша Івана та Роман Ясіновський, який знявся у ролі опришка-поляка Адама. Загалом “Довбуш” має особливе значення для нашої області. Тут знялися двоє акторів з Тернополя, жителів області можна побачити у масовках, а зйомки деяких сцен проводили у Збаразькому замку і у печері “Вертеба”. 

Читайте також: 10 місць з фільму «Довбуш», які варто відвідати.

Фото Олександра Сохацького

Вибір читачів за тиждень

Відео