Орест Сарматський

Пріоритетом держави має бути дотування дрібних фермерів – думка (Агроновини)

0801 (Copy)

У пріоритеті в держави має бути розвиток та дотування дрібних фермерів.

Про це заявив голова Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак, повідомляє agravery.com.

Нагадаємо, що на державну підтримку агропромислового комплексу України повинно спрямовуватися не менше 1% «аграрного» ВВП.

За словами Миколи Стрижака, наразі всіх цікавить, хто буде радником Президента із сільського господарства. Оскільки саме ця людина визначатиме розвиток аграрного напрямку.

– Ми хочемо почути, коли буде земельна реформа і яка її кінцева мета, який аграрний устрій буде у нас в Україні. На рабах демократичне суспільство не будується, будується на вільних селянах, які працюють на своїй землі. Ми хочемо, щоб президент сказав, що ми будуємо демократичне суспільство в Україні, не феодальне, – сказав експерт.

Він вважає, що фермерське господарство – основа аграрного устрою держави. Тому повинен бути пріоритет розвитку саме фермерського господарства. Відповідно, буде фінансова підтримка, доступ до ринку збуту і доступ до техніки та технологій.

Не менш важливим питанням є розширення доступу до дотацій дрібним фермерам. Микола Стрижак вважає: чим дрібніший фермер, тим більшою має бути держпідтримка.

Також він радить владі скористатись американським досвідом: людина у лізинг будує собі фермерське господарство і протягом 15 років викуповує його під мінімальний відсоток.

– Поки наша влада так не хоче. Чому? Бо якщо це станеться, відбудеться прорив розвитку фермерства. А депутати цього не хочуть. Сподіваємося, у новій команді цей варіант розглянуть, – зауважив Микола Стрижак.

Свинарі України зазнають збитків через імпорт м'яса під виглядом сала з Польщі

0802 (Copy)
0802 (Copy)

Українські виробники свиней і свинини ось уже кілька років поспіль несуть серйозні збитки через недобросовісну конкуренцію у зв'язку з контрабандою в країну польського м'яса.

Про це пише «Агропортал».

На думку голови ради директорів агрохолдингу KSG Agro Сергія Касьянова, особливо гостро стоїть питання контрабандного ввезення м'ясної продукції з території сусідньої Польщі, яке імпортується під виглядом сала.

За даними сайту торгової статистики Trade Map, в останні два роки ввезення продукції з позиції «Свиняче сало свіже, охолоджене, морозиво, солоне або в розсолі» постійно зростав. Причому, як за даними польської, так і української сторони. Якщо, за даними Польщі, імпорт сала за підсумками 2017 року в вартісному обчисленні становив $14,842 млн, в 2018 році вже $17,064 млн.

Українські дані імпорту відрізняються від польських, але також демонструють серйозне зростання цієї імпортної позиції: в 2017 –  $12,919 млн, в 2018 – $16,883 млн. Таким чином зростання польського імпорту за 2 роки склав 15-30%.

– Навіть, якщо повірити нашим доблесним митникам, що весь обсяг ввезеного з Польщі сала це саме сало, то й це викликає щире здивування. Україна – країна, яка завжди славилася своїм дивовижного смаку салом, рік з року нарощує його імпорт із сусідньої Польщі. Уже сам цей факт говорить про те, що у нас в країні взагалі відсутня будь-яка стратегія розвитку АПК і, зокрема, тваринництва, – коментує Сергій Касьянов.

Він підкреслив, що має достовірну інформацію про те, що під виглядом сала відбувається систематичне контрабандне ввезення свинини, а її якість можна поставити під сумнів.

– Це серйозний фактор, що впливає як на збитки, так і на недоотриманий прибуток українських свинарів. Ви прекрасно розумієте, що, оскільки «чорні» імпортери не сплачують необхідні збори і мита на кордоні, пропускаючи м'ясо через контрабандні «вікна», вони можуть собі дозволити продавати його нижче ринкової ціни. В результаті недобросовісної конкуренції страждаємо ми, чий свинокомплекс входить в десятку найбільших свинарських підприємств країни, а також страждають всі без винятку виробники свинини, – пояснив виробник.

Сергій Касьянов упевнений в тому, що держава фактично самоусунулася в питанні захисту інтересів вітчизняних тваринників. Тваринники не отримують державну допомогу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео