Проект архітектора зі Збаража має шанс стати найкращим соціальним проектом України

Проект збаразького архітектора Юрія Вербовецького бере участь у Всеукраїнському конкурсі “Найкращі соціальні проекти України”. Номінація: Охорона навколишнього середовища та сталий розвиток.

Проект має назву “Відродження ринкової площі – обличчя європейського міста”. Зараз триває «народне голосування» за нього. Віддати свій голос “за” може будь-яка особа, авторизувавшись на Платформі через мережу Facebook.

Всеукраїнський Конкурс “Найкращі соціальні проекти України-2015″ ініційовано ГО “Центр соціального лідерства” з метою створення інформаційно-освітної платформи найкращих соціальних проектів і практик, що реалізуються державними підприємствами, бізнес-структурами та громадськими організаціями в Україні для налагодження ефективного партнерства, навчання та підтримки організацій, які спрямовані на вирішення актуальних соціальних проблем для досягнення соціального благополуччя.

Завдання Конкурсу:

підтримати актуальні соціальні практики та проекти міжсекторальної взаємодії «влада – бізнес – наука – освіта – суспільство», що сприяють стійкому розвитку територій в Україні;

привернути увагу українських та світових «лідерів думок» до соціальних запитів та заохотити їх до використання практики наставництва, соціального консалтингу (та/або коучингу), благодійництва;

сприяти поширенню ефективного досвіду найкращих українських соціальних проектів в Україні та світі.

Основні етапи Конкурсу:

11 лютого – 30 червня 2015 року – реєстрація соціальних проектів для участі у Всеукраїнському Конкурсі «Найкращі соціальні проекти України»;

з 10 березня 2015 року – розміщення зареєстрованих соціальних проектів на он-лайн Платформі;

10 березня – 10 вересня 2015 року – «народне голосування» за соціальні проекти. Віддати свій голос за будь-який соціальний проект, може будь-яка особа, авторизувавшись на Платформі через мережу Facebook;

11 вересня – 18 жовтня 2015 року – оцінка проектів Конкурсною комісією, до складу якої входять українські та міжнародні експерти;

20 жовтня 2015 року – оприлюднення 10 фіналістів Конкурсу на он-лайн Платформі та ресурсах інформаційних партнерів;

11 листопада 2015 року (орієнтовно) – Церемонія нагородження Головних переможців Конкурсу (у рамках Форуму «Найкращі соціальні проекти України-2015»).

Проголосувати за проект Юрія Вербовецького потрібно тут

Про проект: Збараж невелике історичне містечко на Тернопіллі (14 тис. мешканців), переживає нерівномірний розвиток міських територій, особливо його історичної частини. Окремі ансамблі, вулиці, квартали, ландшафти, неефективно використовуються для соціально-економічного розвитку міста, зазнають все більшого занепаду та деградації. Проект спрямований на відродження однієї з найпривабливіших територій міста – міського центру, який знаходиться на місці колишньої ринкової площі, історичної візитної картки Збаража. Перша літописна згадка про Збараж 1211 року. Місто відоме великою кількістю пам’яток архітектури, є замок-музей 1630 р. Центром міста була ринкова площа, збудована у кінці XVI ст. за кращими європейськими традиціями (сучасна назва Майдан І. Франка). Протягом чотирьох століть площа виконувала роль політичного, громадського, культурного і торгового центру міста. Площу прикрашали розкішні будинки, особняки, по середині стояла ратуша. Площа вважалась серцем у міському організмі, на ній проводились ярмарки, вирувало життя громади. До 1939 р. ринкова площа була історико-культурним обличчям та візитною карткою міста. Після Другої світової війни зруйнований історичний центр міста не відновлювався. Більшість красивих будинків втрачено. На їх місці зводились типові будівлі. Деякі ділянки пустують донині. Посеред площі з’явився нехарактерний сквер. Стародавню бруківку замінено асфальтом, пішохідні зони зменшено. За останні роки у Збаражі добре зберігаються окремі пам’ятки: замок, палац, церкви, костел та монастир, але ансамбль колишньої ринкової площі охороняється неефективно, як туристичний об’єкт не популяризується, його туристичний потенціал не використовується. Освоєння цінної забудови, відбувається неконтрольовано, реконструкції проводяться без урахування сформованих традицій середовища, без дотримання вимог якості. В таких умовах історична виразність ринкової площі втрачається, стирається культурна ідентичність міста. Існування ринкової площі, колишньої візитної картки міста, поступово викреслюється з пам’;яті громадян, про неї не знають школярі, молодь. Цілі і завдання: Запровадити стратегічний, комплексний підхід до відродження колишньої площі Ринок, яка мала європейську історію та ідентичність; залучити до співпраці у реалізації Проекту органи влади, органи місцевого самоврядування, представників громадськості, бізнесу, представників професійних спільнот: архітекторів, археологів, науковців істориків, музейних працівників, провідні реставраційні майстерні, будівельні компанії. Завдання: спрямувати містобудівний процес, який просувається в основному за рахунок зацікавленого приватного сектору, на системну відбудову ринкової площі; видалення нехарактерних елементів благоустрою та архітектури радянського періоду, відтворення історичного образу центру міста; створення привабливого комфортного громадського простору, повернення громаді почуття гідності за своє місто. викликати зацікавленість представників діаспори у розвитку свого міста.

Заходи (дії) по реалізації:

Перші кроки по відродженні ринкової площі. У 2011 р. Збараж відзначив 800-ліття, було проведено реконструкцію невеликого фрагменту благоустрою площі, встановлено кілька ліхтарів та лавочок, виконано реставрацію фасадів старої школи (коштами обласного бюджету). Виконавцем проектної документації була Архітектурна майстерня ФОП Вербовецького Ю., яка ініціювала значно більше робіт по відродженню історичного ансамблю ринкової площі. Проте за браком коштів та підтримки влади ці пропозиції залишились нереалізованими, а демонстраційні матеріали, які безоплатно були передані адміністрації, загубились у кабінетах. Старт проекту.

У 2014 році творчий колектив цієї-ж Архітектурної майстерні виступив з новою ініціативою, за власні кошти розробив Концепцію регенерації головної площі Збаража – обличчя європейського міста» та презентував її громаді міста. Концепція пройшла публічне обговорення, отримала підтвердження в актуальності та була схвалена на: громадських слуханнях (Протокол №1 від 20.06.2014 р. та №2 від 27.06.2014 р.), підтримана одноголосним голосуванням депутатів Збаразької міської ради (Протокол №34 від 08.07.2014 р.), схвалена Архітектурно-художньою радою обласної організації Національної Спілки архітекторів України (Протокол №1 від 25.07.2014 р.), схвалена Архітектурно-містобудівною радою при Управлінні містобудування та архітектури Тернопільської облдержадміністрації (Протокол №2 від 22.08.2014 р). З метою пошуку шляхів реалізації Концепції Збаразьким міським головою було створено робочу групу, як дорадчий орган при постійній комісії будівництва, архітектури та житлово-комунальних відносин (Протокол засідання РГ № 1 від 02.07.2014 р.). До робочої групи були залучені представники громадськості, бізнесу, державних установ та організацій. Робочою групою було проведено 6 засідань, де вироблено основні напрямки, відмічено про складність процесу реалізації, про необхідність підтримки влади вищих рівнів, потребу у пошуку партнерів.

З цією метою у січні-березні 2015 р. Концепція була доопрацьована авторами, презентована у столиці і отримала нагороду Всеукраїнського архітектурного конкурсу «Національна архітектурна премія АРХІХІТ та високу оцінку журі.

Після цієї події міським головою ведеться активна робота з популяризації Проекту на регіональних семінарах, впроваджується пробудження місцевої громадської ініціативи, подаються додаткові пропозиції, уточнення до Проекту. На сайті міської ради створено розділ присвячений Проекту, дано можливість Архітектурній майстерні його оновлювати та доповнювати.

Подальша реалізація проекту планується в три етапи.

Підготовчий етап:

Популяризація проекту в місті, в інших містах області, за кордоном.

Роз’яснювальна робота з власниками історичних будинків, проведення круглих столів з усіма зацікавленими сторонами, досягнення консенсусу;

Проведення локальних археологічних досліджень з метою поглиблення історії міста, створення в подальшому музею Підземний Збараж.

Проведення регіональної конференції, лекцій з історії міста$

Видання буклетів, брошури, публікації у відомих виданнях;

Розроблення проектної документації на реконструкцію благоустрою, містобудівної документації, паспортів реставрації фасадів.

Робоча група проекту має детальний план реалізації I етапу (Роботи по реконструкції благоустрою ринкової площі) та II етапу (Відбудова втрачених будівель, реконструкція існуючих).

Популяризація проекту створить у мешканців атмосферу розуміння кінцевих переваг, спонукатиме громаду до активної ініціативи, у активних городян з’явиться відчуття власної спроможності змінювати своє місто на краще. Для місцевої творчої молоді, яка навчається у вишах, популяризація проекту відкриє перспективу працевлаштування у власному місті.

Ресурси та ризики:

Проект довготривалий, тому що охоплює великий обсяг ремонтних, реставраційних та будівельних робіт.

Ми маємо досвід ведення авторського та технічного нагляду за довготривалими об’єктами.
Не усі власники, співвласники існуючих будівель та земельних ділянок, можуть погоджуватись на умови проекту. Планується роз’яснювальна робота, проведення круглих столів з метою досягнення консенсусу, організація юридичного забезпечення процесу реалізації Проекту.
Недофінансування Підготовчого та І етапів може призвести до втрати відчуття самодостатності громади, послаблення віри у власну спроможність здійснювати суттєві перетворення свого міста.

Планується пошук альтернативних джерел фінансування: подання Проекту на участь у різноманітних грантових конкурсах, програмах.

Результати:

Робоча група проекту та партнери проекту провели колосальну роботу по розробці комплексного проекту, залученню інвесторів, уваги ЗМІ, органів виконавчої влади. Проект “Відродження ринкової площі – обличчя європейського міста Збараж” має бути реалізований, за умови ефективної співпраці різних секторів громадськості міста на умовах партнерства для досягнення спільного соціально-економічного благополуччя міста та країни.

Партнери:
Збаразька міська рада, міський голова.
Національний заповідник «Замки Тернопілля» в м. Збаражі
Відділ охорони культурної спадщини Департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської ОДА
ГО «Наша громадська справа» в м. Збаражі
Ініціативна група «Відродження Збаража»
Молодіжна громадська організація Євроклуб «Крок»
Представники підприємств, підприємці
Тернопільська обласна організація«Товариства охорони пам’яток історії та культури»
ДП ”Подільська археологія” ДП ”НДЦ ”ОАСУ” Інституту археології НАН України
Інформаційний партнер – Районна газета «Народне слово»

Команда:
Вербовецький Юрій Володимирович, головний архітектор проектів, керівник майстерні (член НСАУ, член ГО «Наша громадська справа»)
Онищук Тетяна Леонідівна, архітектор
Сірий Сергій Петрович, дизайнер
Вербовецький Андрій Володимирович, інженер

Джерело: «Народне слово»

Вибір читачів за тиждень

Відео