Віра Олександрович

Прогноз справдився: на Тернопільщині поменшало як хворих на COVID-19, так і померлих від цієї інфекції (фото)

Ткач

Зниження рівня захворюваності на COVID-19 спостерігають медики на Тернопільщині станом на 421-й день карантину. Тому попередні прогнози фахівців справдилися.

Свіжі статистичні дані на засіданні міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 7 травня, традиційно надав лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

Паничев2
Паничев2

Станом на ранок 7 травня ситуація щодо захворюваності на COVID-19 у регіоні відповідає раніше наданим прогнозам, тобто відбувається зниження рівня захворюваності, каже фахівець. Продовжує знижуватися і коефіцієнт виявлення нових випадків коронавірусу. Нині він складає 12,10% при встановленому коефіцієнті 20%. Тижневий показник захворюваності на грип і ГРВІ в області також знизився і становить 14%. Нагадаю, у піковий період він сягав 86%. Так, тенденція до зниження рівня захворюваності залишається стабільною.

На думку Володимира Паничева, одним із головних критеріїв, який дозволяє говорити, що на Тернопільщині знижується рівень захворюваності на COVID-19, є загальне зменшення числа людей, що хворіють. Через це, мовляв, немає жодних підстав для посилення протиепідемічних заходів як у місті, так і в області.

Сьогодні це – 6 468 осіб, що вдвічі менше, ніж у піковий період, додає експерт. Зменшується також відсоток зайнятості ліжок у медичних закладах: 29,77% без пацієнтів із підозрою і 29,69% - із додатковим киснем. Тож загальна завантаженість ліжок нині не перевищує 30%. 

За словами Володимира Паничева, кількість людей, яких охопили тестуванням із розрахунку на 100 тис. населення, на Тернопільщині відповідає критерію і перевищує 300 осіб. Причому в обласному центрі показники навіть кращі, ніж деінде.

Ситуація у Тернополі також залишається стабільною, додає пан Паничев. У структурі хворих серед дітей показник складає 3,2%, в області – 5,9%. Фіксуються від’ємні показники у прирості хворих 49,8%. У місті також не перевищений рівень захворюваності на грип і ГРВІ. Це ж стосується і критеріїв, визначених Постановою №230 Кабінету Міністрів.

Штаб2
Штаб2

Свіжу інформацію про наповненість лікарняних закладів Тернополя, що приймають хворих на COVID-19, оприлюднила головний спеціаліст сектору медико-профілактичної роботи міського відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Софія Ткач.

У міських лікарнях розгорнули 461 ліжко для пацієнтів із коронавірусною інфекцією, у тому числі 66 для лікування дітей, каже вона. Загальна завантаженість ліжок становить близько 30%. У закладах охорони здоров’я міста сьогодні, 7 травня, лікуються 144 пацієнти, 134 із них з підтвердженим діагнозом COVID-19. Серед хворих 127 жителів громади і 17  області.

За її словами, важких хворих у лікарнях Тернополя – суттєво поменшало. Однак 5-ро пацієнтів були під’єднані до апаратів ШВЛ. Ще 5-ро людей лежали у наших лікарнях із підозрою на COVID-19. Частині з них був потрібен додатковий кисень.

Довідка. На амбулаторному лікуванні у Тернополі 7 травня були 2 416 хворих, на самоізоляції 664 особи. Одужали за весь період 16 069 жителів громади, за останню добу - 95 осіб. Усього в громаді від початку пандемії зареєстрували 287 летальних випадків, за останню добу 2 нових. Вакцинували проти COVID-19 загалом 6 078 осіб.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео