Орест Сарматський

Прогноз: За п'ять років гектар землі коштуватиме 5 тисяч доларів (Агроновини)

0101 (Copy)

Середня ціна на купівлю земель у областях, де спостерігається найбільша активність щодо придбання ділянок (Полтавській, Сумській та Чернігівській), складає $1200-1250 за гектар.

Про це під час Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM) розповів фахівець із земельних відносин, співзасновник Land Club Денис Башлик.

- Це ціна на ділянки з відкладеною пропозицією. Їх готові були продати і раніше, але держава не дозволяла це зробити. Вже за пів року такої ціни не буде. Адже ще рік тому ціни на землі для ОСГ, що не підпадали під дію мораторію, досягали $1600-3000 за 1 га., — пояснив він.

За досвідом східно-європейських країн, у перші чотири роки після відкриття ринку землі приріст до вартості ділянок був 20% щороку. Тому, за прогнозами Дениса Башлика, до 2024 р. ціни на землю досягнуть рівня $2200 за гектар. Бажаючих купити земельні ділянки зараз більше, ніж охочих їх продати, додав міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко: «Ми спокійно можемо обійтися без іноземного капіталу на ринку землі. Внутрішній капітал у нас дуже потужний. Земля виступає як депозитний сертифікат, в який вкладають гроші задля гарантованого доходу в майбутньому. Земельна реформа дає ще один інструмент капіталізації». На думку міністра, вже у 2026-2027 рр. за 1 га пропонуватимуть $5 тис.

- Внутрішній капітал шукає своє пристанище. Як тільки українці зрозуміють, що земля — це цікавіше, ніж нерухомість, бум будівництва закінчиться. Навіть 100 га можуть бути цікавими для умовного IT-фахівця, який живе в Лондоні, а тут розвиває стартап із вирощування органічної ягоди, — зазначив Роман Лещенко.

Джерело: https://agroportal.ua

Українські чиновники за людські податки підтримують білоруських виробників

0102 (Copy)
0102 (Copy)

Українські держпідприємства продовжують закуповувати автомобільну техніку в Білорусі, попри всі санкції, введені урядом країни проти Білорусі та режиму Лукашенка. Це випливає з даних системи Prozorro. Про це повідомляє Перший діловий, пише agronews.ua. Зокрема, користувачі помітили, що великою популярністю в українських держпідприємств користується автокран КС-45729А-С-02 від білоруського виробника «Мінський автомобільний завод». Наприклад, такий кран хочуть взяти комунальники з Херсона, держпідприємство «Укргідроенерго», міськрада Броварів, Маріупольський водоканал. Нагадаємо, що ще 20 листопада 2020 року Україна слідом за Євросоюзом ввела санкції проти Білорусії. Про це повідомили в пресслужбі Європарламенту. А 7 липня 2021 року уряд України схвалив черговий пакет санкцій проти Білорусі. Київ також припинив авіасполучення з Білоруссю на тлі інциденту з літаком Ryanair. Також білоруська сторона припинила постачання бензину «А-95» на Україну. Це досить серйозний удар, позаяк білоруський імпорт забезпечував 50% українського ринку 95-го бензину. На тлі цього, українські постачальники техніки продовжують купувати у Білорусі її автокрани, повністю ігноруючи український ринок. Подібні випадки були й раніше, зокрема, у Львові спочатку купили автобуси в Білорусі, однак потім відмовилися. Свого часу ще до санкцій українські чиновники масово лобіювали закупівлю білоруської техніки, що наштовхує на думки про непогані відкати. Але навіть на увазі напруженості між двома державами, закупівлі білоруської автотехніки не припиняються, і це при тому, що українські підприємства готові запропонувати аналогічну техніку за ціною, набагато нижчою, ніж пропоную білоруські виробники. Однак, без заохочення закупівлі техніки в українських підприємств у чиновників не склалися. А це означає, що держбюджет зазнає втрат від таких дій, страждає і міжнародний імідж країни.

Джерело: https://agronews.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео