Євгенія Цебрій

Прогнозують переважно циркуляцію «Омікрону»: на Тернопільщині очікують погіршення епідситуації (відео)

IMG_3305

Вже після різдвяно-новорічних свят, з 15-20 січня наступного року, на Тернопільщині очікують погіршення епідситуації. Згідно з прогнозами, переважно областю циркулюватиме новий штам коронавірусу – «Омікрон». Про це повідомив заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

Він закликає людей 65 років і старших вакцинуватися. Адже саме вони найбільше у групі ризику.

- Люди старших вікових категорій в загальній структурі захворюваності складають 17,5 %, але на жаль, в структурі смертності - майже 50%. Тобто проблема летальності при ковіді залишається проблемою старших вікових категорій, - каже лікар-епідеміолог. - І ми наголошуємо на цьому особливо із урахуванням того, що прогнозують переважно циркуляцію «Омікрону». Ми будемо реєструвати серйозне погіршення епідситуації після 15-20 січня наступного року. 

Володимир Паничев звертається до людей старшого віку з проханням вакцинуватися. І також наголошує, що такі люди мають буквально з перших днів отримувати специфічне противірусне лікування. Тому у разі нездужання, особливо якщо є супутні патології, потрібно  негайно звертатися за меддопомогою, щоб отримати таке лікування і, можливо, госпіталізуватися, щоб запобігти смерті. 

- Якщо ми можемо певним чином впливати на захворюваність, то, на жаль, проблема смертності залишається надзвичайно серйозною, - говорить медик. - І ми бачимо, що динаміка зниження кількості людей, які помирають від COVID-19, дисонує з динамікою захворюваності. Тобто, ця проблема залишається гострою і актуальною.

Також Володимир Паничев додає, що зараз Тернопільщина залишається у стані епідемії грипу і ГРВІ. У області триває щеплення від грипу, є три вакцини. Відтак рекомендує щепитися найперше з людям з медичної та вікової груп ризику. 

Лікар-епідеміолог наголошує на важливій ролі імунітету в профілактиці ковіду і ГРВІ, відтак усім радить звернути увагу на харчування та сон.

Фото «Терену»

Вибір читачів за тиждень

Відео