Просвітницький центр хочуть розмістити у найвідомішому довгобуді

Просвітницький центр імені Ігоря Герети планували «оселити» у приміщенні найвідомішого тернопільського довгобуду - обласної бібліотеки, що на площі Героїв Євромайдану.

Це питання спливло тоді, коли розгорівся скандал із приводу погодження заступником голови ОДА Леонідом Бицюрою передачі 26 соток землі Тернопільській міській раді – для реконструкції колишнього майдану Мистецтв.
- Планувалося, що там у частині будинку буде бібліотека, в іншій – музичне училище, яке не має актового залу, а також музичні школи міста, - каже Леонід Бицюра. - Але бібліотека і музичні інструменти – речі несумісні. Навіть якщо зробити звукоізоляцію, то є ще вібрація. Тому від цієї ідеї відмовилися.

Чиновник  розповів і про ще одну ідею, яка не була реалізована.

- Художній музей працює у непристосованому приміщенні. Вони не мають де розмістити те, що є у запасниках, - додає пан Бицюра. – Також у тій будівлі, по сусідству, можна було б розмістити структури міської та обласної рад, Музей міста…

Отже, приміщення, яке заклали у далекому 1986 році, доцільніше перетворити на поліфункціональний заклад. Однак змінити призначення поки неможливо, адже будова належить державі, яка вже вклала у неї мільйони. Нагадаємо, обласні депутати у кінці 2014 року звернулися до Кабміну з проханням про передачу недобудованої обласної бібліотеки у спільну власність територіальних громад області. Причина проста - довгобуд через нестачу грошей у державній казні через війну і економічні негаразди можуть ніколи не завершити. А якщо та будівля стане власністю громади Тернопілля, то там можна буде реалізувати інвестиційний проект, у добудову вкласти кошти із місцевих бюджетів.

- Ще одна ідея – стартап-центр для програмістів, адже у нас сотні програмістів працюють на американські компанії. Вони мали б власний осередок, могли б ділитися досвідом. Зрештою, працювали б тут і платили податки, - продовжує чиновник. – Утім, у довгобуді доведеться багато що переробляти. Зимовий сад, басейни на першому поверсі – це все був гарний задум, але не функціональний…

Ось так мала б виглядати оновлена площа Героїв Євромайдану, за задумом архітекторів

Відповіді з Кабміну немає досі, тож жодне рішення щодо майбутнього будівлі прийняти неможливо. Однак Леонід Бицюра запевнив, що під торговий центр віддавати нічого не будуть. Тож так і стоїть та «коробка» в оточенні новобудов. Центр міста від цього вочевидь втрачає вигляд. До того ж, на тлі бібліотеки, що розвалюється, скоро має постати пам’ятник Героям «Небесної Сотні».

- Скоро там вкладуть бруківку, зроблять гарну площу, - підсумовує Леонід Бицюра. – Проект складно реалізувати, доведеться насипати багато землі… Але все буде!

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото з відкритих джерел.

Довідка. Тернопільська міська рада ще 18 грудня 2014 р. ухвалила два рішення, що стосувалися площі Героїв Євромайдану. По-перше, внесла доповнення до рішення «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,3540 га за адресою: площа Героїв Євромайдану відділу технічного нагляду міської ради». По-друге, депутати погодилися внести зміни в рішення міської ради «Про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки за адресою майдан Мистецтв». Реконструкцію планували здійснити до Дня міста.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео