Орест Сарматський

Прибутковість виробництва молока в Україні впала до шестирічного мінімуму (Агроновини)

1201 (Copy)

У квітні поточного року індекс умовної прибутковості виробництва молока в Україні (УМІ) впала до шестирічного мінімуму – на 14,7%.

Про це розповів економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак, передає УНІАН. 

– Індекс обвалився на 14,7%, тому що в останній раз настільки різке зниження прибутковості виробництва молока протягом одного місяця зазначалося рівно шість років тому – у квітні 2014 року, – повідомив Ярмак.

За його словами, ключову роль у зниженні виробництва молока зіграло зростання вартості кормових компонентів.

Експерт передбачає, що оскільки країни в умовах пандемії виділяють мільярди на створення продуктових резервів і створюють стимули для зниження виробництва молока, падіння ринку молочних продуктів просто розтягується в часі. В Україні ж крах молочного ринку є менш імовірним, враховуючи низьку залежність від експорту і відносно невисокий імпорт.

– Але багато чого буде залежати від курсу гривні. В принципі, навіть якщо прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах знизиться в порівнянні з минулим роком на 10-12%, це буде дуже хорошим результатом, враховуючи пристойний її рівень у 2019 році та можливе зниження прибутковості рослинництва, – зауважив Ярмак.

1202 (Copy)
1202 (Copy)

Україна збільшила експорт курятини на 11%

За січень-квітень поточного року Україна збільшила експорт курятини на 11,5% – до майже $200 млн.

Про це свідчать дані Державної митної служби, передає УНІАН. 

Зазначається, що найбільше курятини експортувалося до Нідерландів (18%), Саудівської Аравії (15%) і Німеччини (14,5%).

Водночас, Україна збільшила імпорт курятини до $16,1 млн, що на 46,7% більше, ніж в аналогічний період 2019 року ($10,9 млн). За чотири місяці цього року основними постачальниками м'яса птиці в Україну стали Польща (56% всіх закупівель) і Угорщина (понад 25%).

Також, за звітний період Україна скоротила експорт яєць майже на 30% – до $33,4 млн (з $47,5 млн у січні-квітні минулого року). Імпорт яєць скоротився у 2,5 раза – до $3,08 млн з $7,9 млн минулого року.

Основними покупцями українських яєць стали Об'єднані Арабські Емірати (31% постачань), Латвія (12%) та Саудівська Аравія (11%).

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео