Оксана Бучко

Призовнику в Тернопільському військкоматі допомогли вистрибнути з вікна?

DSCN9722

Стрибок із вікна 5-го поверху Тернопільського військкомату 25-річному призовнику допоміг зробити один з військових, стверджує мама хлопця Ярослава Федун. У поліції розглядають також версії доведення хлопця до самогубства та спроби втечі з військкомату.

Щоб підтримати родину призовника, громадські активісти та правозахисники провели прес-конференцію 23 травня. Участь взяли представники громадських організацій: Союз Українок, Асоціація Жінок, «Схід та Захід єдині» , ГО «Всеукраїнське об'єднання учасників АТО Галичина», «Відродження Нації», «Джерела».

Трагедія трапилась уночі 14 травня. Потерпілий під час падіння затримався на дашку 2-го поверху. Хлопець перебуває в обласній лікарні у важкому стані із черепно-мозковою травмою, переломами рук та ніг, забійними ранами обличчя.

DSCN9721
DSCN9721

- Мого сина Михайла  тримали у призовному пункті протягом 9 днів, - розповіла мама потерпілого. - На вихідні його відпустити додому відмовились, хоча стан здоровя у нього був поганий. Напередодні трагедії, у суботу ввечері, у сина піднявся тиск. Я викликала швидку та поліцію. Коли приїхала, помітила, що військові були напідпитку. Лікар рекомендував Михайлу лежати. Але о 3:30 год. ночі його підняли мити туалети на 5 поверсі. Коли Михайло ішов з військовим, говорив зі мною по телефону. Згодом, як розповідає син, його побили, забрали телефон та виштовхали з вікна.

Після такого випадку інших призовників одразу відправили на службу в Миколаїв. Частину свідків допитали слідчі.

DSCN9723
DSCN9723

- Розглядають три версії. Це втеча призовника з військкомату, доведення хлопця до самогубства та протиправні дії працівників військкомату, - зазначив прес-секретар Нацполіції Тернопільської області Сергій Крета.

Громадські активісти вирішили звернутись до Президента ,Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та керівника військової прокуратури, щоб проконтролювати дане питання. Також просять усіх небайдужих підтримати родину призовника.

- Згідно військового уставу підйом о 3:30 ночі не вкладається в графік, - додав керівник ГО «Схід та Захід єдині» Василь Конько. - Це нагадує «дідовщину». Також питання втраченого телефону і стану алкогольного спяніння працівників залишаються відкритими.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео