Рай на землі вже збудовано (Фото)

“Місто сонця” – латвійське поселення Аматціемс.

Латвійський мільйонер Айварс Звірбуліс реалізував в околицях литовського міста Цесіс фантастичний проект. Викупивши 30000 га лісу на горбистій місцевості, він побудував «Місто сонця», де діють особливі правила і люди ведуть зовсім інший спосіб життя.

Аматціемс – унікальне, самобутнє селище, подібного якому немає не тільки в Латвії та Прибалтиці, а й у всій Європі. Головна ідея Аматціемса полягає в тому, щоб запропонувати сучасній людині відповідний сьогоднішнім вимогам комфортний життєвий простір єдиного стилю, стандарту і якості в унікальній сільській місцевості.

За умовами проекту, всі будинки зведені з екологічно чистих матеріалів. За кожним з них закріплена ділянка землі від 0,4 до 1,3 га, на якій є невелике озеро та ліс.

Всі будинки в Аматціемс оснащені центральною каналізацією, прокладеною спецтехнікою під корінням сосен і ялин, високошвидкісним інтернетом і електроенергією. Обігріваються будинку в основному теплом від землі – у кожному будинку є геотермальний тепловий насос зі свердловиною 90-100 м, що перетворює енергію землі в теплоенергію. Цієї теплоенергії цілий рік достатньо для обігріву будинку та підігріву гарячої води. І тільки в холодні зимові дні жителі розпалюють каміни, якими оснащений кожен будинок.

З вікон кожного окремого будинку (за рідкісним винятком) не помітні інші будинки. Це стало можливим за рахунок горбистого рельєфу місцевості і грамотного планування.

У лісовому місті заборонені паркани. Це абсолютно екологічно чиста зона – по місту вільно розгулюють козулі та інша живність, і нічого не повинно заважати їхньому переміщенню. З цієї ж причини в містечку заборонено утримувати на ланцюгу собак, які гавкотом можуть налякати диких, але нешкідливих тварин. Собаки, за законами селища, можуть перебувати лише у будинках. Також у суботу та неділю в Аматціемс заборонено косити траву раніше 10 години ранку.

Щоб бути повністю незалежними, жителі Аматціемс планують незабаром збудувати свою електростанцію. Буде це енергія вітру чи води, поки невідомо. Загалом у проект Аматціемс вже вкладено близько 21 млн. євро. Сьогодні тут вже є 300 будинків. Та, як каже Айварс Звірбуліс, їх кількість планують збільшити до 500. А через 20 років лише у Литві може з`явитися понад 100 подібних селищ.

До слова, житло в Аматціемс зараз активно продається. Як розповідає пан Айварс, до 2008 року майже всі покупці будинків були жителями Латвії. Та з 2009 року більшість покупців - іноземці. Купляють нерухомість тут люди забезпечені, для яких гроші – не головне питання, яким просто хочеться жити в комфорті, тиші і спокої, зі спокійною душею відпускати дітей кататися на велосипедах. Тут дійсно відчуваєш себе дуже безпечно. Це парадоксально, але дійсно немає ні найменшого страху залишити, скажімо, велосипед біля будинку, або піти гуляти, не замкнувши вхідні двері.

“Ідея побудувати таке селище спала мені на думку, коли я зрозумів, що хочу жити у власному будинку біля води, розташованому в мальовничому місці серед лісу. В результаті я створив Аматціемс, де сьогодні живе моя сім’я – я і мої діти й онуки, мої друзі та однодумці – люди зі схожими поглядами на життя, вимогами до місця проживання і навколишнього середовища. Зізнаюся, що спочатку я створив проект із суто егоїстичних мотивів – хотілося створити комфортне «середовище проживання» для себе коханого. За прикладом схожих селищ в інших країнах і на основі мого особистого бачення того, як, живучи в облаштованому місці, можна бути в ладу з сусідами і природою, не втручатись у життя диких тварин, були розроблені Внутрішні правила селища. Ці правила створені для людей, які поділяють моє бачення, людей, які не вважають ці правила забороною, людей, які готові до шанобливого ставлення до оточуючих – чи це дотримання тиші, чи впорядкування прилеглої території. Правила, наприклад, передбачають, що в межах селища у вечірній час і вночі не дозволяється шуміти, що не дозволяється будувати паркани. Так само звертається увага на те, що собака – це друг людини, який не повинен сидіти на ланцюгу.

Моя мета – максимально зберегти природне середовище в селищі. Я намагаюся не перетворювати ліс в міський парк. Саме тому поруч з доглянутим стриженим газоном – квітучий луг. На підстриженому газоні зазвичай світлячків не буває, а в Аматціемс теплими літніми вечорами з настанням темряви в траві горять сотні маленьких ліхтариків. А зі ставків влітку звучить хор зелених жаб, що я вважаю великим досягненням тому, що такі жаби живуть тільки в дуже чистому, незабрудненому середовищі. Засохле, або зламане вітром дерево я залишаю в лісі як притулок для лісових мешканців – дятлів, білок або лисиць. Баланс між навколишнім середовищем, новітніми технологіями і естетикою створює образ особливого селища, яке яскраво показує, що гармонія між людиною і природою існує! Тут все під владою природи, а не людини!”, – розповідає Айварс Звірбуліс.

Екопоселення як такі з’явилися в 60-х роках. Зараз їх кількість поступово збільшується, хоча, звичайно, говорити про екопоселення, як масове явище, передчасно. Для більшості з нас спосіб життя, який культивується в екопоселення, виявиться неприйнятним, бо далеко не кожен готовий відмовитися від благ цивілізації і вести подібний аскетичний спосіб життя. Але водночас багато хто давно зрозумів, скільки шкоди можуть нести ті самі блага і для здоров’я людини, і для навколишнього середовища.

Використано матеріали з офіційного сайту Аматціемс

Джерело: vsviti.com.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео