Тамара Коблик

Ремонтують аварійний міст на під’їзді до Тернополя з боку Бродів (фото)

Траса Р-39 Броди – Тернопіль є найбільш завантаженою регіональною дорогою Тернопільщини

Служба відновлення проводить капітальний ремонт аварійного мосту між селами Плотича та Івачів-Долішній Тернопільського району. Штучна споруда є складовою траси Р-39 – однієї з найбільш завантажених доріг на Тернопільщині. Про це повідомили на сторінці Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області у фейсбуці. 

Міст через струмок був зведений 1952 року. Потреба відремонтувати штучну споруду виникла у зв’язку з численними дефектами, які були виявлені під час обстеження:

  • відбувся розмив кам’яної кладки та просідання плит прогонової будови внаслідок замалого діаметру отвору мосту
  • через відсутність гідроізоляції стан прогонової будови - аварійний, сталося замокання плит прогонової будови
  • виявили вилуговування бетону, сітку тріщин, оголення робочої арматури, прогин плит
  • по всій довжині мосту утворилася колійність, напливи, просадки, порушення цілісності
  • конуси мосту обсипалися
  • з’єднання відкрилків з тілом берегових опор - порушене
  • існуюча парапетна залізобетонна огорожа мосту зруйнована повністю
  • - підходи до мосту були відсутні.

Міст знаходився у 5 непрацездатному стані з обмеження руху транспорту по ньому 10 т, що в умовах постійного транзиту через Тернопільську область гуманітарних та оборонних вантажів значно ускладнювало логістику.

У межах капітального ремонту замість конструкції мосту влаштовуємо водопропускну трубу. Вона буде складатися з трьох залізобетонних труб. Це забезпечить збільшення водопропускної здатності штучної споруди, що особливо важливо під час весняного водопілля. Також під час капітального ремонту заасфальтуємо підходи до штучної споруди з 2 боків. Сама ж дорога буде приведена до нормативних поздовжніх, поперечних ухилів та геометричних параметрів. Це поліпшить оглядовість на ділянці автошляху Р-39.

Підрядна організація Служби відновлення вже влаштувала об’їзд ремонтованого об’єкта, провела підготовчі роботи та демонтувала старий міст. Напередодні зробили бетонну основу під труби. Сьогодні на об’єкті монтують залізобетонні труби.

Р-39 Броди – Тернопіль є найбільш завантаженою регіональною дорогою Тернопільщини. У 2020-2021 роках було проведено середній поточний ремонт більшої частини автошляху від межі з Львівською областю до села Ігровиця. На 2022 рік було заплановано повністю привести дорогу до ладу. Також планувалося будівництво дворівневої розв’язки на перехресті Р-39 та дороги Р-41 Обхід Тернополя. На жаль, через повномасштабне вторгнення росії ці плани довелося відкласти.



Фото Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео