Репертуар тернопільських дітей поповнився на 100 пісень

«Козацького роду – таку назву має співаник, який щойно побачив світ у тернопільському видавництві “Терно-граф”. У книжці вміщено понад 100 пісень для дітей молодшого, середнього і старшого віку на слова тернопільського письменника, заслуженого діяча мистецтв України Богдана Мельничука. Музику до них написали Людмила Бутенко, Володимир Войнарський, Надія Галабурда, Ярослав Горішний, Василь Дунець, Ярослав Злонкевич, Анатолій Мацейків, Леся Мацьків (Горлицька), Михайло Облещук, Леонід Попернацький, Віктор Прохоров, Василь Сорока, Ігор Федірко, Микола Чорний, Юрій Шевчук та інші. Деякі тексти подані без нот – це своєрідне запрошення композиторам до співпраці.

Книжка, проілюстрована малюнками Євгена Удіна та Іванни Садової, адресована вихователям дитячих садочків, вчиителям, батькам, учням і дошкільнятам. Серед розділів - пісні до п’єс Світлани Львівської та Богдана Мельничука «Пригоди червоної шапочки», яка була поставлена у Коломийському академічному драматичному театрі ім. Івана Озаркевича, та «Скарби Довбуша» (інсценізована у тернопільській гімназії ім. І.Франка).  

Враженнями від щойно виданої пісенної книжки ділиться знана співачка Тернопілля, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Леся Горлицька:

– Я не тільки сама виконую пісні, а й як педагог навчаю співати дітей. І знаю, наскільки бракує сучасних музичних творів, які були б глибоко змістовними, а не набором слів, як у деяких естрадних співаків, до того ж, навмисно перекручених на догоду невибагливій аудиторії. Тексти Богдана Мельничука, з яким я ось уже майже десять років співпрацюю і як композитор, і як виконавиця, виховують юнь справжніми українцями, ненав’язливо, але цілеспрямовано формують у підлітків любов до Бога, до батьків та рідної землі, її чарівної природи, повагу до вчителів. Письменник відгукнувся патріотичними віршами і на події на сході України. А ще він продовжує кращі народнопісенні традиції, використовує знайому всім символіку. Завдяки цьому його пісні діти легко запам’ятовують і залюбки виконують. Шкода лишень, що наклад пісенника невеличкий, адже він був би бажаний для всіх українських дітей.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео