Віра Олександрович

Ресторани і супермаркети у Тернополі отримали останнє китайське попередження (фото)

Штаб1

Нові додаткові обмеження запровадять на території Тернопільської громади вже від завтра, 8 квітня. На ринках і звичайних торгових точках – контроль посилять, особливо у вихідні.

Про це йшлося на засіданні міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 7 квітня. Нагадаємо, попередня нарада відбулася лише 2 числа. Тоді вирішили посилити певні карантинні заходи. І це вже дало позитивний результат.

– На жаль, стабілізувати ситуацію нам ще не вдається. Зокрема, збільшується число хворих у лікарнях, причому серед них переважають інфіковані із важкими ознаками недуги, – наголошує міський голова Сергій Надал. – Тому, за рекомендацією лікарів-епідеміологів, ми змушені посилювати обмеження.

Штаб3
Штаб3

Першими традиційно дали слово медикам. Відсоток зайнятості ліжко-місць у лікарнях Тернополя, за їхніми словами, нині становить 60-65, оскільки вдалося розширити можливості лікарень у допомозі хворим на COVID-19. Проте говорити про стабілізацію ситуації із захворюваністю на коронавірус – передчасно. Саме через це, із метою контролю за дотриманням карантинних обмежень, у Тернополі посилено працюють спеціальні рейдові групи. До їх складу входять: працівники Національної поліції, патрульної поліції, Держпродспоживслужби та муніципальної інспекції. Вони перевіряють заклади громадського харчування, торговельно-розважальні центри, супермаркети тощо.

Поліція
Поліція

– Упродовж минулого тижня наші працівники склали 53 постанови за перебування осіб у громадських місцях без засобів індивідуального захисту, а також – оформили 17 протоколів за порушення карантинних вимог суб’єктами господарювання, – каже заступник начальника Тернопільського відділу поліції ГУНП в області Іван Рибчак. – Найбільше порушень спостерігали у торговельно-розважальних центрах і супермаркетах, порушення також зафіксували у 4-х закладах громадського харчування: «За склом», Riverside, «Бункермуз» та «Оскар». 

Зважаючи на значні порушення карантинних вимог у торговельних закладах, учасники наради вирішили вже від завтра, 8 квітня, збільшити кількість працівників поліції, муніципальної інспекції, Держпродспоживслужби, відділу торгівлі, побуту і захисту прав споживачів для роботи в торгових і торгово-розважальних центрах, а також запровадити посилені заходи контролю за дотриманням на території громади встановлених обмежувальних протиепідемічних заходів. Нагадаємо, усі вони – відповідають «помаранчевому» рівню епіднебезпеки.

– Ми також вносимо пропозицію заборонити роботу різних дитячих закладів, де проводять розважальні заходи, – додає поліцейський. – Маю на увазі так звані дитячі кімнати. Там відбувається скупчення людей, адже із дітьми зазвичай приходять батьки, це сприяє розповсюдженню інфекції.

Прикметно, до головний патрульний поліцейський Тернопілля Богдан Шевчук зауважив покращення ситуацію із дотриманням карантину на транспорті. Проте щодо переведення у таксі перевірки правоохоронці посилять.

Крисоватий2
Крисоватий2

Через складну епідситуацію і зростання рівня захворюваності на COVID-19, штаб також вирішив додати деякі. Серед них:

  • роботу в торгово-розважальних і торговельних центрах дозволили за умови спільного контролю на вході-виході із закладу працівником центру із представником поліції чи Нацгвардії, забезпечивши проведення температурного скринінгу відвідувачів, контролю обліку відвідувачів, перебування у приміщенні не більш як 1 відвідувач на 10 кв. м торговельної площі, наявності відповідного маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 м, а також дотримання інших санітарних і протиепідемічних заходів, згідно із чинним законодавством; - заборонили роботу розважальних центрів, дитячих розважальних центрів і дитячих ігрових кімнат; - заборонили проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів (крім проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів в закритих приміщеннях без глядачів та в обмеженій кількості глядачів (не більш як 50%) на відкритих спортивних спорудах за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників); - проводити усі Богослужіння, інші релігійні обряди та заходи із використанням одноразового посуду на вулиці поруч із храмом за умов дотримання дистанції 1,5 м між вірянами та інших санітарно-протиепідемічних заходів або в режимі онлайн; - з 12 квітня учні 1-4 класів закладів загальної середньої освіти навчатимуться у звичній формі (офлайн), а учні 5-11 класів закладів загальної середньої освіти, а також учні позашкільної, професійної (професійно-технічної) освіти – дистанційно.

Похиляк
Похиляк

До слова, на прохання освітян, дозволили проводити практичні заняття у майстернях, лабораторіях закладів професійної (професійно-технічної) освіти, Галицького коледжу ім. В. Чорновола і Тернопільського фахового коледжу ТНПУ ім. І. Пулюя. Втім, обмеження є – разом можуть займатися групи лише до 15 учнів.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео