Віра Олександрович

Ресторани у Тернополі торгуватимуть стравами «на виніс», причому через спеціальне вікно

Штаб1

У Тернополі подбають про виконання постанови Кабінету Міністрів від 04.05.2020 р. І щодо пом’якшення карантинних вимог надалі діятимуть відповідно до вказаних у цьому документі вимог.

Озвучила рішення Штабу із подолання надзвичайної ситуації заступниця начальника міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. Тепер його ще мають прийняти за засіданні виконкому міської ради. Станеться це також сьогодні, 8 травня.

Ярмоленко
Ярмоленко

Нагадаємо, про те, що перукарні, ремонтні майстерні, ринки і музеї відкриють у Тернополі із наступного тижня міський голова заявив вчора, 7 травня. Фактично це вже підтвердили на засіданні оперативного Штабу. Тож «Терен» зібрав усю наявну інформацію про те, які вимоги треба виконати закладам громадського харчування, які матимуть бажання відкритися після 11 травня. Отже, обслуговування там доведеться здійснювати, відповідно до санітарних норм і правил з урахуванням тимчасових рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладненню епідемічної ситуації із COVID-2019.

  1. Проведення температурного скринінгу всіх працівників перед початком робочої зміни із подальшим не допущенням до виконання обов’язків працівників, в яких виявили температуру понад 37,2 град. або в яких є ознаки ГРВІ. До того ж, при проведенні вимірювання температури тіла контактними засобами вимірювання, необхідно забезпечити обов’язкову дезінфекцію цього засобу після кожного його використання.
  2. Обслуговування дозволяється винятково «на виніс» за попереднім замовленням та/або на літніх майданчиках під відкритим небом при умові забезпечення дотримання відстані не менш як 1,5 м стіл від стола та одно-двомісного розміщення клієнтів за одним столом.
  3. На вході до закладу необхідно організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками із концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів і понад 70% - для етилових спиртів.
  4. Вхід відвідувачів до приміщень закладів громадського харчування забороняється. Замовлення здійснюється дистанційно (телефоном, із використанням засобів телекомунікацій тощо) або через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу.
  5. Видача замовлень і розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері. Місце видачі замовлень і розрахунку має: - унеможливити вхід відвідувачів до приміщень закладу; - забезпечувати безготівковий (безконтактний) розрахунок; - бути обладнаним столиком/поличкою для передачі замовлення без особистого контакту з клієнтом.
  6. Адміністрація/персонал самостійно забезпечує/контролює виконання умов із недопущення черг і скупчення навколо місць видачі замовлень. Біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесене тимчасове маркування для перебування в черзі з дотримання дистанції між клієнтами не менш як 1,5 м.
  7. Працівники, які видають замовлення і здійснюють розрахунок, мають бути у медичних масках або респіраторах та одноразових рукавичках.
  8. Меню треба розмістити для ознайомлення поруч із місцем видачі замовлень. Видача його клієнтам у руки – заборонена!

До того ж, суб’єкт господарювання мусить сам забезпечити працівників 5-денним запасом засобів індивідуального захисту і дезінфікуючих засобів та організувати контроль за ними. Інформація для клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування має бути при вході до закладу, а також про це треба повідомляти при проведенні записів телефоном, на сторінках в Інтернеті та у соцмережах. Вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках треба виконувати із використанням миючих і дезінфекційних (у кінці зміни) засобів не рідше як кожні 2 години, перед відкриттям і після закінчення робочої зміни. Окрім того, треба забезпечити тимчасове відсторонення від роботи осіб із групи ризику (тих, хто досягнув 60-річного віку, або має хронічні захворювання, що пригнічують імунітет – прим.).

Працівники ресторанів і кафе повинні:

- регулярно мити руки рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше як раз на 3 години, а також - після відвідання громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;

- прикривати рота і носа при кашлі чи чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою. Утримуватися від дотиків обличчя руками, від контактів з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань (кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо);

- самоізолюватись в разі виникнення респіраторних захворювань.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео