Ростислав Фук

Рід легендарного мультиплікатора Діснею Білла Титла походить з Тернопільщини

Білл (Володимир) Титла народився в Нью-Йорку, куди з Підгайців перебралися його батьки

«Білосніжка та сім гномів», «Піноккіо», слоник «Дамбо», корова Кларабель із «Міккі Мауса» та багато інших фантастичних, казкових, мультиплікаційних героїв. Не кожен в Україні знає, що їхнім творцем є українець, чиї батьки емігрували до США з Підгайців, розповідає у дописі на сторінці Підгаєцької міської ради Григорій Жибак.

Один із найславетніших аніматорів світу, «Діснеївська легенда», володар «Оскара» Білл (Володимир) Титла народився в Америці, у Нью-Йорку, 25 жовтня 1904 року, куди з Підгайців перебралися його батьки Петро та Марія.

Аби заробити на хліб для сім’ї, Петро Титла, за дріб’язковий заробіток, цілими днями виготовляв на заводі бочки для риби.

Вважається, що саме під час молитов і Богослужінь, які ще не зовсім розумів маленький Білл і якому було доволі скучно, він почав малювати у своїй уяві казкові світи. Відтак, копіював комікси, з’явилися перші його малюнки. Остаточно вплинула на нього анімаційна стрічка Вінзора Маккея «Генрі Динозавр», на яку його, дев’ятирічного, повела мама, – каже Григорій Жибак.

Потяг до мистецтва не переважила навіть вища школа. Після року навчання Білл залишив її та став вивчати індустріальний дизайн. У шістнадцять років створив титульні написи для компанії «Paramount Animation Studio». Вже тоді він помітно виокремлювався талантом. Про нього стали говорити дедалі частіше. Влаштувався у «John Terrys Studio», де у короткий час став заробляти найбільше з-поміж інших. Відтоді його родина забула про скруту.

Міцно ставши на ноги, маючи вже певне ім’я і достаток, Білл Титла відправився в Європу. Студіював у Парижі скульптуру і малюнок у знаного Бордмана Робінсона. Далі – Варшавська школа мистецтв. Саме тоді, другою половиною двадцятих минулого століття, побував у Підгайцях.

Білл Титла дуже шанував свій рід, культуру свого народу, його історію. Народжений у США, він чудово володів рідною мовою, не цурався нічого українського.

У Нью-Йорку став до праці у престижній студії «Terrytoons». Високі гонорари вже не задовольняли. Переймався низькопробністю мультфільмів. Але тримався роботи, бо лютувала тоді велика економічна криза, знана як Велика депресія.

Щойно вона закінчилася, 1934 року, Білл Титла переїхав до Голлівуду і став працювати у «Walt Disney Animation Studios». Його майже відразу оцінили й залучили до головних проєктів. Тоді у казковий світ мультиплікаційних героїв увійшли його «Білосніжка та сім гномів» і «Піноккіо».

Білл Титла та Волт Дісней

Інший шедевральний витвір Титли – слоненятко «Дамбо», побачило світ трохи згодом, коли, 1938 року, після одруження на акторці Адрієн ле Клерк, у молодого подружжя народився син Пітер, який був за взірець для створення цього персонажу.

У часи Другої світової, 1943 року, Білл Титла перейнявся долею звільнених через фінансову кризу працівників, підтримав їхній страйк і змушений був покинути студію Волта Діснея. Потім завжди шкодував про свій відхід. Були спроби повернутися, але марні.

Другий його прихід у «Terrytoons» зумовив появу знаних образів «Лілу», «Ендрю», привида «Каспера».

Як і всі творчі люди, Білл Титла страждав на депресію. Очевидно, докучала самокритичність, думки про недостатню самореалізацію. У кращий світ відійшов 29 грудня 1968 року. Мало наміряно було йому жити, але створив для багатьох грядущих поколінь, – розповідає Григорій Жибак.

У пам’ять про нього, 2005 року, дружина видала книжку «Діснеївський гігант», а родина Титлів спонсорувала реставрацію Львівської академічної бібліотеки.

Фото з фейсбук-сторінки Підгаєцької громади

Вибір читачів за тиждень

Відео