Олена Чепіль

Рідні загиблого тернополянина просять підтримати петицію про присвоєння звання Героя України

За 42-річним Віктором Даньківим дуже сумують мама, дружина, доньки і маленький онук. Аби зібрати потрібну кількість підписів, залишилося 17 днів

Підписати петицію про присвоєння звання Героя України просить родина загиблого захисника з Тернополя Віктора Даньківа. Зареєструвала петицію дружина бійця Олена Даньків 14 вересня. Аби зібрати потрібну кількість підписів, залишилося 17 днів. Станом на 21:14 27 листопада зібрано вже 23 тис. 885 підписів із 25 тис. потрібних. 

Кожен, хто пішов боронити кордони держави, не втік з країни та не ховався, заслуговує на звання Героя України, - зазначає Олена Даньків.

Віктор Даньків служив у ЗСУ ще з 2015 року. Проходив службу на Херсонщині, на лінії розмежування з Кримом. Коли почалась повномасштабна війна, чоловік одразу повернувся до війська, аби захистити країну від ворога.

До нього зателефонували 24 лютого і він без будь-яких вагань одразу поїхав давати відсіч ворогу. Вся наша сім’я дуже хвилювалася. Старша донька саме тоді була вагітна. Вона сильно плакала і просила його не йти. Але ми все одно підтримували та поважали це рішення та його вибір, - пригадує Олена Даньків.

Віктор Даньків був старшим солдатом 44-ої окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола. Разом з побратимами воював у Київській, Запорізькій та Житомирській області. Дружина Героя розповідає, він завжди був готовий допомогти своїм побратимам та не боявся відповідальності.

Він дуже мало розповідав подробиці служби, але пригадую один випадок, яким поділився зі мною. Неподалік місця, де він ніс службу, росіяни розбомбили все село. В тому населеному пункті застрягла гармата їхньої бригади. І Віктор з небагатьма побратимами, не дивлячись на велику небезпеку через обстріли, поїхали туди, аби витягнути гармату. 

Загинув Герой 2 серпня 2023 року під час виконання бойового завдання в районі села Преображенка Запорізької області. 31 серпня захиснику виповнилося б 43 роки. 

Він для мене був всім. Його любила понад життя. Я прошу всіх небайдужих підтримати цю петицію. Це буде пам'ятка для його двох донечок, для онука, якого Віктор бачив лише раз, для мене та його дружини Олени, - каже зі сльозами на очах мати Героя Розалія Даньків. 

У Віктора Даньківа залишилися мати, дружина, двоє доньок та онук 

Я пишаюся своїм чоловіком, діти - татом. Він був дуже добрим, донечки без нього просто не могли. Віктор, на жаль, не дожив 29 днів до свого дня народження, 27 днів — до дня народження доньки та 8 днів - до першого дня народження свого онука. Мій чоловік — справжній патріот, який заслуговує на найвищу державну нагороду, - каже Олена Даньків. 

Підтримати петицію можна за посиланням

Читайте також: Трьом Героям з Тернопільщини присвоять звання «Почесний громадянин Тернопільської області» посмертно.

Фото надані Оленою Даньків

Вибір читачів за тиждень

Відео