Віра Олександрович

Робота по-тернопільськи: дружно підтримали 15 «пакетів» зі схожих питань (фото)

Голосування1

Рівно 477 питань розглянули депутати Тернопільської міської ради сьогодні, 29 жовтня. Зауважу, 10-ту сесію  розпочали о 9.08, закрили о 13.33.

За цей час відбулася лише одна перерва на провітрювання зали, за вимогами карантину. Решту часу політики активно працювали. Вирішити таку велику кількість питань усього за 4 години їм допомогло «пакетне» голосування.

Кібляр
Кібляр

Нагадаємо, таку новацію щодо земельних питань (доповідач - Віктор Кібляр, начальник міського відділу земельних ресурсів – прим.) запровадили нещодавно і випробували лише вдруге. Цього разу утворили аж 15 «пакетів» із 3-14 схожих питань, щоб голосувати за них одночасно – гамузом. Дискусій у залі при цьому майже не виникало. Якщо хтось і пропонував зняти якийсь із пунктів, то підтримки у залі зазвичай не отримував. Прикметно, що у порядок денний також внесли 26 додаткових питань, натомість 3 пункти зняли – за ініціативи авторів. І серед нових питань до порядку денного потрапили кілька звернень до керівництва країни. Так, депутати попросили нардепів розширити дохідну базу місцевих бюджетів. Автором цього звернення, що цікаво, був Віктор Гевко – представник фракції «Слуга народу». Пікантності його заява набувала тому, що старший брат політика – Володимир Гевко якраз і є народним депутатом, причому від партії, що нині має монобільшість у парламенті.

Зала
Зала

У документі, зокрема, йшлося (цитуємо): «В Україні продовжується процес передачі повноважень із центру на місця. Децентралізація відкриває нові можливості вирішувати більшість проблем місцевого значення без втручання влади району, області або чиновників із Києва. Вперше за роки незалежності громади отримали реальні повноваження й ресурси, які раніше центральна влада зосереджувала в Києві, розподіляючи в ручному режимі й ділячи регіони України на «правильні» та «неправильні». Усе це - в минулому, як і ті часи, коли потрібно було ходити кабінетами чиновників із протягнутою рукою і випрошувати фінансування на найнеобхідніше…». Тож депутати Тернопільської міської ради впевнені, що наповнити місцеві бюджети додатковими ресурсами можна за рахунок: - прозорого адміністрування акцизу; - справедливого розподілу ПДФО в громади; - залучення до бюджетів громад коштів від приватизації, зокрема, частини від продажу об’єктів державної власності, які розташовані на території громад; - передачі місцевим радам повноважень з адміністрування податку на нерухомість і землю; - зарахування коштів від продажу земель комунальної власності до бюджету територіальних громад. Щоб реалізувати все це, потрібні законодавчі зміни. Їх і попросили ухвалити у Верховній раді. Результат голосування: «проти» - 0, «утрималися» - 3, «за» - 37. Фото з трансляції засідання на сторінці Тернопільської міської ради  у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео