Орест Сарматський

Розпочався сезон продажу капусти врожаю 2019 року (Агроновини)

1601 (Copy) (1)

На ринку України з’явилися перші комерційні партії ранньої капусти від виробників Закарпаття. За даними інформаційного центру «Інфо-Шувар», сезон цього року стартував на тиждень раніше, ніж рік тому, ціни на першу капусту, фактично, співпадають із цінами на «старті» минулого маркетингового сезону.

– Фактично, сьогодні на вітчизняному ринку ранньої капусти є три найбільші конкуренти – постачальники з Македонії, постачальники з Узбекистану і місцеві виробники. Обсяги вітчизняної продукції, поки що досить малі, але позиції вітчизняного виробника на ринку будуть дуже швидко зміцнюватись найближчим часом. Зазвичай, з відкриттям сезону в українських господарствах ціни на капусту починають швидко знижуватися, а імпорт, відповідно, скорочуватися, – розповідає Тетяна Гетьман, керівник проекту «Інфо-Шувар».

Згідно з даними моніторингу «Інфо-Шувар», сьогодні українська рання капуста на майданчику ОРСП «Шувар» у Львові пропонується по 30-32 грн/кг (0,99-1,06 EUR/кг) і це є найвищою ціною. Для порівняння, капуста виробництва Македонії пропонується по 29-30 грн/кг  (0,96-0,99 EUR/кг) , найдешевшою є капуста з Узбекистану, її на майданчику «Шувару» можна купити по 25-26 грн/кг  (0,83-0,86 EUR/кг).

Від початку квітня 2019 року, ціни на імпортну капусту на ринках України впали на 45%. Рік тому, протягом квітня вартість продукції знизилась мінімум на 20%, хоча, в цілому середні ціни на українську ранню капусту в останні 2 сезони були досить високими.

Пасічники з усієї України вийшли на протест з вимогою посилити контроль за використання пестицидів

1602 (Copy) (1)
1602 (Copy) (1)

Під стінами Кабміну відбувся масштабний протест пасічників. Бджолярі вимагали запровадження суворішого контролю за ввезенням до України засобів для обробки рослин. Переконують, що через ці речовини минулого року вимерла половина бджіл. Ситуацію називають катастрофічною і бояться, що вона знову повториться.

Повідомляється, що лише за минулий рік до Держпродспоживслужби надійшло майже 1,5 тис. повідомлень від пасічників з різних областей про масовий мор бджіл, при цьому лише в декількох випадках вдалось довести загибель комах внаслідок отруєння пестицидами. Подібна ситуація ризикує повторитись і цьогоріч, пише 5.ua.

Бджолярі вимагали від уряду та депутатів змінити законодавство. Переконані, що контроль за використанням пестицидів і гербіцидів має бути суворішим. Загалом, за даними об’єднань пасічників, торік через отруєння загинула половина популяції бджіл.

Для того, щоб препарат для обробки рослин потрапив до України, його потрібно зареєструвати. Саме ці документи митники і перевіряють на кордоні. А от у країнах ЄС контроль значно прискіпливіший.

Перший рівень це документальні перевірки, вони в Україні присутні. Другий це менша періодичність, але фізичні перевірки. Є документи, які супроводжують вантаж, можна подивитися, чи маркування те саме. Чи не завозять під документами інші партії. І третій рівень це лабораторні дослідження. Там ще менша періодичність. Але в компетентних органів є можливість відбирати зразки і дивитися, чи відповідає партія вимогам законодавства, пояснив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Європейську систему контролю і не лише ввезення, а й використання, Дерпродсподживслужба прописала в новому законопроекті. Документ наразі перебуває на громадському обговоренні. Він, зокрема, передбачає штрафи для аграріїв, які не попереджають пасічників про обробку полів. Однак, додають чиновники, для того, щоб цей документ потрапив на розгляд до Верховної Ради, потрібно кілька місяців.

Джерело: https://superagronom.com

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео