Тамара Коблик

Які безоплатні медпослуги мають отримувати онкопацієнти на Тернопільщині

4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

3 239 пацієнтів на Тернопільщині отримали безоплатне лікування онкології у 2023 році. Про це повідомляє пресслужба НСЗУ. 

Усі види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією є безоплатними, адже їх покриває Програма медичних гарантій. Серед послуг – діагностика, лікування включно з ліками, а також подальша реабілітація та паліативна допомога.

Перший, хто вчасно допоможе виявити онкозахворювання, – це сімейний лікар. Він створить електронне направлення на необхідні аналізи та обстеження.

На лікування онкозахворювань у 2024 році передбачено понад 6,3 млрд грн та понад 682 млн на раннє виявлення. У 2022 – понад 6,5 млрд та майже 525 млн відповідно: тобто, фіксується збільшення фінансування раннього виявлення раку, адже раннє виявлення сприяє одужанню. Національна служба здоров’я України сплачує медзакладам за лікування раку за ринковими тарифами:

  • хіміотерапія дорослих – майже 36 тис. грн, дітей – понад 130 тис.;

  • радіологічна терапія – понад 51 тис. грн;

  • лікування онкогематологічних захворювань у дорослих – понад 61 тис., у дітей – майже 224 тис.

1. Діагностика онкозахворювання.

Для раннього виявлення онкології в Програмі медичних гарантій є шість досліджень: усі вони безоплатні. Це мамографія та колоноскопія, які рекомендовано проходити регулярно пацієнтам у віці 40+, а також гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія та гістероскопія, які мають бути регулярними для пацієнтів 50+ років.

У 2023 році за Програмою медичних гарантій на Тернопільщині мамографію зробили 3 780 пацієнток, гістероскопію – 742 пацієнти, гастроскопію – 8 373, колоноскопію – 2 343, цистоскопію – 633, бронхоскопію – 260.

Пацієнтові з підозрою на онкологію гарантується безоплатна діагностика в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження (МРТ та КТ, зокрема з внутрішньовенним контрастуванням, рентген, УЗД та ін.).

Зробити аналізи та обстеження можна у багатопрофільних клінічних лікарнях або спеціалізованих онкозакладах. Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт центру НСЗУ 16-77 або за допомогою дашборда на сайті НСЗУ “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts (розділ “Е-дані”/”Аналітичні панелі (Дашборди)”).

Електронне направлення – обов’язкова умова отримання спеціалізованої медичної допомоги при онкозахворюванні. Пацієнт може самостійно вибрати заклад, де отримувати послуги, незалежно від реєстрації чи фактичного перебування.

Читайте також: Пекучий кашель, нежить, втрата нюху: на Тернопільщині збільшилася кількість хворих на грип, ГРВІ та  COVID-19.

2. Лікування онкологічних та гематологічних захворювань.

Пацієнт із підтвердженим онкологічним діагнозом або гематологічним захворюванням має право на безоплатне хіміотерапевтичне та радіологічне лікування, а також на лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові. Лікування може бути в амбулаторних або стаціонарних умовах та включає лабораторні й інструментальні дослідження, ліки, медичні вироби, витратні матеріали, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення, анестезію.

Якщо в медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж, то променева терапія з цим обладнанням теж включена в безоплатні послуги.

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання – воно безоплатне і покривається пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”.

Торік хіміотерапевтичне лікування за Програмою медгарантій у Тернопільській області отримали 2 353 пацієнти, радіологічне лікування – 769, лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань – 540.

3. Ліки.

Для лікування онкології пацієнти забезпечуються безоплатними ліками за кількома напрямами. Це ліки, які централізовано закуповує держава відповідно до Постанови Кабміну № 216 (від 7 березня 2022 р.): https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/216-2022-%D0%BF#Text. За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я.

Також пацієнти у стаціонарі забезпечуються ліками з Національного переліку основних лікарських засобів. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку, можна у Постанові Уряду № 333 (від 25 березня 2009 р.): https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/333-2009-%D0%BF#n15, або в мобільному додатку “Ліки Контроль”.

Перелік наявних ліків медзаклади повинні публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах у приміщенні лікарні. Також перевірити наявність ліків у закладі можна за допомогою сервісу “Є-ліки”: https://eliky.in.ua/.

4. Супровід, реабілітація та паліативна допомога.

Коли пацієнт з онкологією досягає ремісії, йому гарантовано безоплатний супровід лікаря за Програмою медичних гарантій. Також у разі потреби лікар може направити пацієнта або на реабілітацію, або на отримання паліативної допомоги. Обидві послуги надаються як в амбулаторних, так і стаціонарних умовах.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео