Розстріли на Інститутській: суд оголосив вирок ексберкутівцям

Сторона обвинувачення і постраждалі оскаржуватимуть вирок п’ятьом колишнім бійцям спецроти київського полку міліції особливого призначення «Беркут» у справі про розстріли на Інститутській 20 лютого 2014 року

Святошинський райсуд Києва виголосив вирок у справі щодо розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року щодо 5 колишніх бійців спецроти київського полку міліції особливого призначення «Беркут». Про це пише Укрінформ.

Фігуранти - Олександр Маринченко, Сергій Тамтура, Павло Аброськін, Олег Янішевський та Сергій Зінченко.

Трьох із них визнано винними у масових вбивствах учасників акцій протесту і засуджено до ув’язнення.

Так, Янішевському призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані зі здійсненням правоохоронної діяльності, строком на 3 роки. Також його позбавлено спецзвання «підполковник міліції», сказав головуючий суддя Сергій Дячук.

Двом інших ексберкутівцям - Аброськіну і Зінченку – суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 15 років з позбавленням права обіймати посади, пов'язані зі здійсненням правоохоронної діяльності, на максимальний строк, з позбавленням спецзвання «сержант міліції» кожного.

Маринченка суд визнав винним у перевищенні службових повноважень і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на 5 років, із позбавленням права обіймати посади, пов'язані зі здійсненням правоохоронної діяльності, строком на 2 роки.

Водночас Аброськіна та Маринченка за низкою статей виправдали.

При цьому за всіма статтями обвинувачення виправдано Тамтуру.

У строк відбування покарання Янішевському, Аброськіну, Зінченку і Маринченку було зараховано кожен день їх перебування під вартою у цій справі за два дні позбавлення волі.

Вважати Маринченка таким, що повністю відбув призначене судом за цим вироком основне покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, - зазначив Дячук.

Разом з тим суд надав дозвіл на затримання Аброськіна, Зінченка та Янішевського, які були оголошені у розшук, для забезпечення виконання призначеного судом присяжних покарання.

Окремо суд ухвалив рішення щодо скасування арешту, накладеного на майно Тамтури, Зінченка, Аброськіна, Маринченка і Янішевського.

Крім того, суд ухвалив рішення щодо виплат низці постраждалих у справі як відшкодування моральної шкоди - від 40 тисяч до 1 млн грн.

Вирок може бути оскаржений упродовж 30 днів до Київського апеляційного суду з дня його проголошення.

Сторона обвинувачення і постраждалі оскаржуватимуть вирок п’ятьом колишнім бійцям спецроти київського полку міліції особливого призначення «Беркут» у справі про розстріли на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Про вони сказали у коментарі журналістам, передає кореспондент Укрінформу.

Нам треба, звісно, вивчити вирок, подивитися мотивацію цього рішення, однак із того, що ми вже почули з резолютивної частини, ми, безумовно, будемо оскаржувати вирок, при чому будемо оскаржувати його у повному обсязі, - сказав прокурор Олексій Донський.

Він наголосив на питанні кваліфікації злочину, яку сторона обвинувачення вважає доведеною, - це стосується терористичного акту.

За його словами, ця кваліфікація була інкримінована всім обвинуваченим, оскільки, на переконання прокурорів, невибіркове застосування зброї проти беззбройних протестувальників є нічим іншим, як терактом.

Ніяким іншим мотивом ці дії не можуть бути пояснені. Водночас судом виправдано всіх обвинувачених, у тому числі і Янішевського, якому призначено довічне позбавлення волі, у вчиненні теракту. Ми будемо вивчати вирок, чому суд не сприйняв цю кваліфікацію, - заявив Донський.

Інше питання, на яке звернула увагу прокуратура, - чому суд виправдав усіх фігурантів за ст. 340 Кримінального кодексу - це перешкоджання акціям протесту.

Наразі ми не читали вирок і не знаємо, чому цю статтю так само суд визнав недоведеною по всіх обвинувачених. Це теж є для нас незрозумілим та не відповідає нашому баченню і тим обставинам, які відбувалися 20 лютого на вулиці Інститутській, - заявив він.

Крім того, за словами прокурора, для сторони обвинувачення є незрозумілою логіка суду і щодо того, чому Аброськіна, Зінченка і Янішевського було визнано винними у вбивстві, а Маринченка - визнано винним у перевищенні влади і при цьому виправдано у вбивстві.

Нагадаємо, судовий розгляд у справі про розстріли на Інститутській тривав з травня 2016 року до листопада 2022 року.

У 2019 році, в рамках обміну полоненими, Україна передала Росії п'ятьох обвинувачених у справі ексберкутівців. Маринченко і Тамтура повернулися до Києва, решта - ні.

20 жовтня 2020 року Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук Янішевського, Зінченка й Аброськіна.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео